KOMMENTARER

Nei, det blir ikke jul

Ikke som vanlig.

MÅ BESTEMME: Erna Solberg vil nok nødig være Grinchen, men det er hennes skjebne. Foto: Berit Roald / NTB
MÅ BESTEMME: Erna Solberg vil nok nødig være Grinchen, men det er hennes skjebne. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Se mer
påvist smittet 61 300 +233
innlagt 122 -13
døde 550 +6
påvist smittet 99 700 000+509.0K
døde 2 140 000 +10.7K
Se mer

Så bra at coronaen rammet nå, sa vi i mars. Med sol og vår i lufta var nedstengningen til å leve med. Tenk om dette hadde skjedd i november, sa vi. Tenk å feire jul med familien på Teams.

Spol fram til slutten av november. Hundretusener står uten jobb. Vi har skjenkestopp, forsamlingsforbud, høyere utdanning er digital, og julekonserter er avlyst. De strenge smitteverntiltakene skal vare til uka før jul – og sannsynligvis lenger. Søndag er første søndag i advent. Erna Solberg er blitt Grinchen, som ødelegger jula. I neste uke skal hun fortelle oss hvordan den blir, sa hun på pressekonferansen torsdag ettermiddag.

For en måned siden ble jula brukt som motivasjon for innstrammingen. Målet er at alle barn skal få klemme besteforeldrene sine til jul, sa kunnskapsminister Guri Melby da. Nå er tonen en annen, statsrådenes uttalelser om jul er blitt stadig mer advarende. De har sakte forberedt oss alle på den beskjeden som kommer neste uke. Årets jul blir ikke som vanlig.

Foreløpig vil verken politiske eller helsefaglige myndigheter nekte oss å reise hjem til jul. Heldigvis. Et forbud mot innenlandsreiser vil punktere respekten for tiltakene. Politiet vil få mye å gjøre, hvis de skal følge opp alle dem som vil reise likevel.

Svært mange av oss reiser alltid til slekt et annet sted i jula. Jeg har feiret 41 av mine 42 julaftener på Sunnmøre. Derfor har jeg selvsagt for lengst tenkt gjennom ulike muligheter for karantene og vurdert hjemmeskole for barnet den siste uka før ferien. Jeg har en plan A, en plan B og en plan C. Det har selvsagt regjeringen også.

Den pedagogiske utfordringen er stor: Myndighetene må forsøke å opprettholde den høye tilliten til dem og smitteverntiltakene, samtidig som de må få oss til å endre atferd i den viktigste familiehøytida vi har.

Espen Nakstad har den siste tida løpt fra studio til studio for å forberede oss – ofte billedlig talt, via digitale løsninger trygge for smitte. Hele Norges assisterende helsedirektør har bedt oss vurdere nøye hvor og hvordan vi reiser. Avlyse de store nyttårsfestene. Og bedt oss være ekstra forsiktige den siste uka før vi drar.

Norsk koronamonitor viser at kommunikasjonen virker. Jo nærmere vi kommer jul, dess flere av oss innser at den ikke blir som vanlig. For to uker siden hadde 61 prosent av oss forstått dette, og 90 prosent hadde droppet julebord. Nå er vi med andre ord rede for den strenge beskjeden Erna Solberg vil spare.

Men vi trenger ikke vente på statsministeren, de gode rådene er allerede tilgjengelige. Kommuneoverlegene på Sunnmøre har for eksempel laget fem gode råd til studenter og andre som har tenkt seg hjem til jul. Rådene er forbilledlig konkrete, befriende logiske og absolutt til å leve med.

TILTAK: Statsminister vil ikke lette på smittevernstiltakene før man er sikker på at smitten går ned. Vis mer

Slik kan du feire jul med god samvittighet: Den siste uka før du drar på ferie, må du møte færrest mulig. Pass på smittevern på reisen. Test deg når du kommer fram – statsministeren sa onsdag at du godt kan gjøre det før du drar. De første dagene av ferien, bør du begrense kontakten til dem du bor hos og med. Ikke møt venner og besteforeldre, i alle fall ikke før du har fått negativt svar på coronatesten. Og som helseminister Bent Høie har sagt hver eneste dag siden mars: Hold meteren, vask hender og hold deg hjemme når du er syk.

Legene kaller det ikke karantene, men det er altså en slags karantene de mener. Ei uke før du drar, og tre dager når du kommer fram. Det er gjennomførbart for de fleste av oss. De nasjonale helsemyndighetenes anbefalinger er strengere og gjelder resten: Vær forsiktig de første ti dagene etter at du har kommet hjem til jul.

Erna Solberg vil nok nødig være Grinchen, men det er hennes skjebne. Det beste med det norske smittevernsystemet er at ulike faglige råd legges på bordet, før politikerne bestemmer.

På pressekonferansen bekreftet Solberg at regjeringen vurderer å stenge skolene litt tidligere før jul. Nå må hun bestemme om vi får lov til å reise, om vi må i karantene når vi kommer fram og om vi kan møte eldre besteforeldre. Om jula kommer med fortsatt råd om maks fem gjester og karantene de første ti dagene av ferien. På samme måte som julebordene, blir de store juleselskapene avlyst.

Jula blir rett og slett mindre festlig i år. Men den kan bli nær og varm likevel.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer