DEBATT

Fritt skolevalg

Nei, det er ikke elevenes, det er Høyres ansvar

Høyres Oslo-politikere burde ta en prat med partikollegaer i Asker. Der har de, etter påtrykk fra foreldre, innført kriterier for å få innvilget skolebytte.

SKOLEMILJØ: Hva med å diskutere hvordan vi kan skape mer mangfoldige skolemiljø for alle barna i Oslo-skolen, ikke bare de med de mest ressurssterke foreldrene, spør innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
SKOLEMILJØ: Hva med å diskutere hvordan vi kan skape mer mangfoldige skolemiljø for alle barna i Oslo-skolen, ikke bare de med de mest ressurssterke foreldrene, spør innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I boka «Skolevalget. Om skoler som konkurrerer og elever som velges bort» beskriver jeg hvordan Høyres skolepolitikk med såkalt fritt skolevalg i barneskolen har skapt segregerte skoler.

Sammen med offentliggjøring av skoleresultater og stykkprisfinansiering, har det gitt noen av de mest utsatte skolene i Oslo enda tøffere kår. Skolene, og elevene som går der, mister mange av de mest skoleflinke elevene og de mest ressurssterke foreldrene i området når en av tre elever søker seg bort. I tillegg straffes de økonomisk, gjennom et finansieringssystem som gir mer penger til populære skoler som får fylt opp klassene sine, enn til upopulære skoler som velges bort.

Høyres bystyrerepresentanter Silje Lutro og Mehmet Kaan Inan svarer meg i Dagbladet 28. august, og mener jeg legger ansvaret på elevene for å skape gode skoler. Slik forsøker de å vri debatten til å handle om noe helt annet enn konsekvensene av Høyres skolepolitikk.

Høyrepolitikerne hevder at de deler min bekymring for at skoler stemples som A- og B-skoler, og mener det ikke skal være sånn at foreldre søker seg bort fra skolen fordi den er for dårlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer