Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Nei til å skille kirke fra stat

Biskop Gunnar Stålsett vil at vår nåværende statskirkeordning må få en helt ny form, men han vil ikke ha et brudd eller en radikal endring av forholdet mellom stat og kirke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Biskopen støtter imidlertid det omstridte forslaget som åpner for direkte valg til Kirkens høyeste organer.

- Det vil uansett ta lang tid og innebære en vanskelig prosess å endre forholdet mellom stat og kirke. Men jeg tror at vår nåværende statskirke bør gjennomgås grundig og få en ny form. Jeg tror at endringer i retning av den svenske ordningen som kalles «endrede relasjoner» vil kunne få tilslutning, sier Stålsett. Og legger til at han fra sitt ståsted ikke merker noe «veldig behov for å skille stat og kirke».

Velger selv

Den svenske ordningen med «endrede relasjoner» innebærer ikke et skille mellom stat og kirke, men at kirken får utvidert ansvar, og blant annet selv velger sine prester og biskoper.

Ifølge meningsmålinger er det stadig flere som er tilhengere av å skille stat og kirke. Ifølge Opinion var det i 1992 bare 24 prosent som gikk inn for å skille stat og kirke, mens 50 prosent var tilhengere av statskirken og 26 prosent ikke hadde noen oppfatning. I fjor var det flertall for å skille stat og kirke, 38 mot 36 prosent, mens 26 prosent fremdeles var uten standpunkt.

Stålsett sier at det avgjørende spørsmålet i forholdet mellom kirke og stat er at det norske folk blir overbevist om at den kirken de kjenner som folkekirken ikke blir tatt fra dem.

Direkte valg

- Det ville være en helt ny situasjon dersom folket i forbindelse med et stortingsvalg skulle ta stilling til om kirke og stat skulle skilles. Og da tror jeg enkelte partier som har programfestet et slikt skille, ville få seg en stor overraskelse.

Biskopen peker på at et skille vil kreve omfattende grunnlovsendringer, som krever to tredjedels flertall i to etterfølgende Storting.

- Jeg tror kirke- stat-utvalget under ledelse av Trond Bakkevig vil legge fram et forslag som åpner for og bidrar til en omfattende debatt om Kirkens plass i samfunnet. Men derfra og fram til en oppløsning av statskirken er det en svært lang vei, sier Stålsett.

- Hvilken holdning har du til forslaget om direkte valg til bispedømmeråd og til Kirkemøtet?

- En folkekirke må ha en ledelsesstruktur som er basert på hele medlemsmassen.

- Du er altså tilhenger av direkte valg?

- Ja. Men hvordan det skal gjennomføres må diskuteres, sier Gunnar Stålsett.

Hele Norges coronakart