DEBATT

EU-debatt

Nei til EU-debatt

Nei Unge Venstre – vi trenger ingen EU-debatt. Vårt Nato-medlemskap fortsetter å gi oss de nødvendige sikkerhetsgarantier.

INTET HINDER: At Norge ikke er medlem av EU har ikke hindret Norge fra å samarbeide tett med våre allierte, skriver internasjonal leder i Senterungdommen, Ibrahim Ali. Foto: Privat
INTET HINDER: At Norge ikke er medlem av EU har ikke hindret Norge fra å samarbeide tett med våre allierte, skriver internasjonal leder i Senterungdommen, Ibrahim Ali. Foto: Privat Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nei Unge Venstre – vi trenger ingen EU-debatt. I et innlegg i Dagbladet ønsker Omar Svendsen-Yagci i Unge Venstre å reise en EU-debatt i lys av Russlands brutale krig mot Ukraina. Med halvsannheter og syltynne sammenlikninger brukes Finland og Sveriges NATO-søknader og EUs respons til Russland som tilstrekkelig grunn for å melde Norge inn i EU. Det er det ikke.

HØY PRIS: Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg ber politikerne ta sitt ansvar om å støtte Ukraina i en tale til en konservative partigruppen (EPP) i Europaparlamentet. Vis mer

Norsk EU-medlemskap er langt fra nødvendig for å holde oss trygge i en urolig verden. Vårt Nato-medlemskap fortsetter å gi oss de nødvendige sikkerhetsgarantier, garantier EU ikke kan gi med tilstrekkelig troverdighet. Nettopp derfor søkte Sverige og Finland nylig Nato-medlemskap. Slike sikkerhetsgarantier er heller ikke noe EU bør gi. Generalsekretær Jens Stoltenberg er bare en av mange som advarer mot at en EU-hær kan undergrave alliansen ved at det etableres parallellstrukturer.

At Norge ikke er medlem av EU har ikke hindret Norge fra å samarbeide tett med våre allierte eller fra å delta i den samlede europeiske responsen mot Putins brutale krig. Unge Venstre forsøker derfor å framstille regjeringen som bakpå i håndteringen. Her ønsker jeg å minne Svendsen-Yagci på at Norge har en særegen strategisk situasjon i nord med flere unike sikkerhetspolitiske hensyn som ikke eksisterer i Brussel. At regjeringen vurderer nøye hva vi foretar oss overfor Russland er ansvarlig ledelse i en svært alvorlig situasjon. At Unge Venstre velger å utnytte dagens krise og gjør norsk sikkerhetspolitikk til en arena for lettvint populisme for å tjene andre formål må de selv stå for.

Svendsen-Yagci utelater også de reelle konsekvensene for Norge av EU-medlemskap. For hvis Norge skulle melde seg inn i EU er det neppe i forsvaret at endringer vil merkes først. Derimot vil blant annet norsk landbruk og matberedskap svekkes betydelig, og den nasjonale kontrollen over våre felles naturressurser flyttes ut av Norge. Sosial dumping og svekkede arbeidsvilkår vil bli den nye hverdagen.

Blant yngre nordmenn er skepsisen til EU stor. Bare en av fem ønsker seg inn i EU ifølge en måling Opinion gjorde for NHO tidligere i år. Det er langt mer legitimt å reise en debatt om EØS. I en måling Sentio utførte nylig viser at flere ville valgt en handelsavtale med EU foran EØS-avtalen. Derfor er det gledelig at Senterpartiet i regjering slår fast at EU-medlemskap er uaktuelt og at en EØS-utredning er igangsatt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer