DEBATT

Pelsdyrnæringen

Nei til fuskepels

Pelsdyroppdrett skal avvikles i Norge innen 2025. Men forbudet er ikke nok til å stoppe pelsdyrenes lidelser. Så lenge pels er en del av motebildet, vil dyrenes lidelser fortsette.

SKAP ENDRING: Både som klesprodusent og som forbrukere, har vi et ansvar og en mulighet til å påvirke, skriver innsenderen. Foto. Mads Claus Rasmussen / Reuters / NTB
SKAP ENDRING: Både som klesprodusent og som forbrukere, har vi et ansvar og en mulighet til å påvirke, skriver innsenderen. Foto. Mads Claus Rasmussen / Reuters / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Hege Nilsen Ekberg
Hege Nilsen Ekberg Vis mer

Nylig kom det skjulte opptak fra en av verdens største minkfarmer. Bittskader, kannibalisme og mangel på omsorg er bare noen av problemene som er dokumentert blant de mange tusen dyrene som holdes i små nettingbur, uten mulighet til å leve ut sine grunnleggende behov.

Et importforbud må på plass

Tross forbud i mange land mot pelsdyroppdrett, har salget av pels hatt en oppsving etter årtusenskiftet, og som følge av økt etterspørsel, er det etablert nye, store oppdrettsvirksomheter i land som Kina. Om etterspørselen etter ekte og syntetisk pels forblir den samme, vil import bli mer vanlig: Import fra land vi står uten kontroll over, der dyrenes lidelser og produksjonsmetodene kan være atskillig verre enn i Norge. Å forby import av pels til Norge et naturlig og riktig steg videre.

Stadig flere land i Europa har fått en sterk opinion mot pelsdyroppdrett, og flere land vurderer nå å forby import av pels, deriblant Nederland. I Storbritannia diskuteres det om landet skal forby all salg av pels, melder Dazed.

Det er ingen grunn til at Norge skal være en etternøler. Først når vi sier nei til import av pels, tar vi avstand fra pelsdyrnæringen og viser at vi tar velferden til alle pelsdyr på alvor. Ved å gjøre det, vil vi også sende noen viktige signaler til andre land. Da regjeringen i Irland vedtok forbud mot pelsdyroppdrett i 2020, nevnte de i sin kunngjøring at forbudet i Norge var en faktor til at de fikk gjennomført lovendringen.

Vær med og skap endring: Velg bort alle typer pels. Både som klesprodusent og som forbrukere, har vi et ansvar og en mulighet til å påvirke. Som klesprodusent har vi i Stormberg vært tydelige på at ingen dyr skal lide for våre produkter. Vi har strenge retningslinjer for dyreetikk som alle våre produsenter må følge, og når vi bruker ull eller dun er vi nøye med sertifikater.

Det er mange år siden vi tok et bevisst valg om å ikke bruke noen form for pels i våre produkter – heller ikke fuskepels. Grunnen til at vi heller ikke bruker pelsetterligninger er fordi vi ikke ønsker å bidra til å opprettholde pels-lookens plass trendbildet.

Som forbrukere har vi mulighet til – og ansvar for – å forme den verden vi ønsker å leve i. Det handler både om å kreve åpenhet om produksjonsmetoder, bedre arbeidsbetingelser for menneskene bak produktene, og om etikk i forhold til dyrevelferd. Som forbruker kan vi si klart nei til all bruk av pels. For så lenge vi handler klær med pels-look er vi med på å opprettholde pelsens plass i trendbildet. Så lenge det er etterspørsel vil det alltid være et marked.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer