DEBATT

Pelsdyrnæringen

Nei til fuskepels

Pelsdyroppdrett skal avvikles i Norge innen 2025. Men forbudet er ikke nok til å stoppe pelsdyrenes lidelser. Så lenge pels er en del av motebildet, vil dyrenes lidelser fortsette.

SKAP ENDRING: Både som klesprodusent og som forbrukere, har vi et ansvar og en mulighet til å påvirke, skriver innsenderen. Foto. Mads Claus Rasmussen / Reuters / NTB
SKAP ENDRING: Både som klesprodusent og som forbrukere, har vi et ansvar og en mulighet til å påvirke, skriver innsenderen. Foto. Mads Claus Rasmussen / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nylig kom det skjulte opptak fra en av verdens største minkfarmer. Bittskader, kannibalisme og mangel på omsorg er bare noen av problemene som er dokumentert blant de mange tusen dyrene som holdes i små nettingbur, uten mulighet til å leve ut sine grunnleggende behov.

Et importforbud må på plass

Tross forbud i mange land mot pelsdyroppdrett, har salget av pels hatt en oppsving etter årtusenskiftet, og som følge av økt etterspørsel, er det etablert nye, store oppdrettsvirksomheter i land som Kina. Om etterspørselen etter ekte og syntetisk pels forblir den samme, vil import bli mer vanlig: Import fra land vi står uten kontroll over, der dyrenes lidelser og produksjonsmetodene kan være atskillig verre enn i Norge. Å forby import av pels til Norge et naturlig og riktig steg videre.

Stadig flere land i Europa har fått en sterk opinion mot pelsdyroppdrett, og flere land vurderer nå å forby import av pels, deriblant Nederland. I Storbritannia diskuteres det om landet skal forby all salg av pels, melder Dazed.

Det er ingen grunn til at Norge skal være en etternøler. Først når vi sier nei til import av pels, tar vi avstand fra pelsdyrnæringen og viser at vi tar velferden til alle pelsdyr på alvor. Ved å gjøre det, vil vi også sende noen viktige signaler til andre land. Da regjeringen i Irland vedtok forbud mot pelsdyroppdrett i 2020, nevnte de i sin kunngjøring at forbudet i Norge var en faktor til at de fikk gjennomført lovendringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.