LEDER

Forbud mot fyrverkeri

Nei til fyrverkeri

Det bør være opp til hver enkelt kommune å bestemme.

TOTALFORBUD: Byrådet i Oslo vil ha totalforbud mot fyrverkeri. Her skyter byen selv inn det nye året over Oslo havn. Foto: Torstein Bøe / NTB
TOTALFORBUD: Byrådet i Oslo vil ha totalforbud mot fyrverkeri. Her skyter byen selv inn det nye året over Oslo havn. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Dagen etter 17. mai braket det løs over havna i Oslo. Det private cruiseskipet «Silversea» sendte opp et voldsomt fyrverkeri som kunne høres over hele byen like før midnatt. Mange innbyggere reagerte med sinne og irritasjon i sosiale medier. Noen ble også redde og fryktet at det var noe mer alvorlig på gang enn underholdning for en håndfull av sesongens første cruiseturister.

USIKKERHET: Statsminister Jonas Gahr Støre forstår at mange er bekymret for femtiden. Fotograf i Madrid: Bjørn Langsem. Reporter i Madrid: Caisa Linea Hagfors. Vis mer

Salutten i havna en onsdag kveld i mai kan bli den siste, hvis byrådet i Oslo får det som det vil. Byrådet vil ha totalforbud mot fyrverkeri, men pussig nok er ikke det opp til byens folkevalgte å bestemme. Utenom nyttårsaften er det opp til Brann- og redningsetaten å gi dispensasjon fra restriktive nasjonale regler, og brannvesenet mener de har liten mulighet til å avslå søknader av andre hensyn enn brannsikkerhet. Byrådet ber derfor justisminister Emilie Enger Mehl sørge for at Oslo og andre kommuner får hjemmel til selv å regulere bruken av fyrverkeri.

Miljøbyråd Sirin Stav (MDG) mener fyrverkeri er utdatert, og det er verken hun eller Oslo alene om å mene. Hvert år når det nærmer seg nyttårsaften, dukker debatten opp. Den handler ikke bare om brannsikkerhet, men også om øyeskader og andre personskader, om skremte dyr og om miljøhensyn. Mange mener dessuten at det er galimatias å la flere hundre millioner bokstavelig talt gå opp i røyk for noen minutters spetakkel.

Det sitter nok langt inne å forby de tradisjonsrike nyttårsrakettene, selv om folk har akseptert de strenge restriksjonene som er innført de seinere åra. Over hele verden markeres inngangen til et nytt år med å lyse opp himmelen med fargesprakende raketter, brak og smell, en tradisjon importert fra Østen hvor hensikten angivelig var å skremme vekk fjorårets ånder. Nordmenn skjøt ut det gamle året med krutt og dynamitt før stadig mer avansert pyroteknikk har overtatt. Den årlige omsetningen er rundt 300 millioner kroner, og en god del av oppskytingen skjer i offentlig regi.

Resten av året er det gode grunner til å forby privat fyrverkeri av de hensynene byråden nevner. Rakettoppskyting fra øverste dekk er knapt en lang og kjær tradisjon noen vil savne. Det bør selvsagt være opp til hver enkelt kommune å regulere bruken ut ifra lokale vurderinger, og det regner vi med at justisministeren fra Sp er enig i.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer