LEDER

DAGBLADET MENER:

Nei til knebling

Lederen av justiskomiteen viser langt dårligere rolleforståelse enn riksadvokaten.

FrPs Per-Willy Amundsen under Stortingets muntlige spørretime onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FrPs Per-Willy Amundsen under Stortingets muntlige spørretime onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen gikk i NRKs politisk kvarter torsdag hardt ut mot riksadvokat Jørn Sigurd Maurud. Den tidligere justisministeren og nåværende lederen av Stortingets justiskomite refset Maurud fordi han i et sommerintervju på samme kanal uttalte seg om rus og straff. Der sa riksadvokaten at han var kritisk til å bruke straff mot dem som først og fremst skader seg selv. Amundsen sa at dette «rokker ved skillet mellom Stortinget og domstolene», at riksadvokatens uttalelse var ideologisk og ikke faglig, at riksadvokaten slik blander seg inn i en kontroversiell politisk debatt og at dette viser dårlig rolleforståelse.

Tilfeldigvis er Amundsen også sterkt uenig med Maurud i spørsmålet, og i debatten møtte han Venstres stortingsrepresentant Ingvild Thorsvik. Hun er som sitt parti en sterk tilhenger av avkriminalisering av alle narkotiske stoffer, og forsvarte riksadvokatens uttalelser som faglige og ikke-ideologiske.

Riksadvokatens uttalelser er selvsagt både faglige og politiske. Han bør ikke knebles, men oppmuntres til å komme med disse.

Lederen av justiskomiteen viser langt dårligere rolleforståelse enn riksadvokaten. Jørn Sigurd Maurud forklarte i nevnte intervju rett og slett Riksadvokatens standpunkt i debatten om rus og straff - det samme standpunktet som også kom til uttrykk i fjorårets høringsrunde om rusreformen. Det er riktig og viktig at sentrale embetsmenn med erfaring og bakgrunn for sine meninger deltar i slike viktige debatter, det er jo nettopp derfor de også er høringsintanser.

Amundsen viste til debatten om Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) som en parallell, og hevdet at «mainstream media» kritiserte dem for å gjøre det samme som Maurud gjør nå. Det er feil, kritikken mot NNPF handlet om uklarhet i forholdet mellom Politiet og organisasjonen NNPF, rollemessig og økonomisk. Enhver politimann står selvsagt fritt til å mene hva hen vil om narkotikapolitikk.

En bedre og mer åpenbar parallell til Mauruds uttalelser er politidirektør Benedicte Bjørnlands utsagn om det samme. Hun har som kjent motsatt syn på rusreformen, og har ytret dette i kronikkform og intervjuer. Som øverste leder for en etat står hun selvsagt fritt til å ytre seg om faglige spørsmål. Både Bjørnlands og Mauruds perspektiver gir viktige innspill til den politiske beslutningsprosessen. Det burde også Amundsen sette pris på.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer