LEDER

Dagbladet mener:

Nei til makspris

Vi har ikke ubegrensede mengder med strøm i Norge. Makspris på strøm kan i verste fall føre til rasjonering.

KAN BLI RASJONERING: Å sette en makspris på strøm er en dårlig idé som kan føre til strømrasjonering. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KAN BLI RASJONERING: Å sette en makspris på strøm er en dårlig idé som kan føre til strømrasjonering. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Nærmest hele Støres regjeringsperiode har vært preget av historisk høye strømpriser i Sør-Norge.

Det ser folk ut til å ha fått nok av. Fire av fem nordmenn vil nå sette en makspris på strøm, dersom vi skal tro en undersøkelse avisa Klassekampen har gjort.

Det er ikke overraskende at folk flest sier et rungende ja til billigere strøm. Dagens priser er altfor høye, og uønsket. Likevel kan konsekvensene av å innføre en makspris på strøm være så alvorlig at ingen bør ettertrakte det.

Strømprisene sender et signal om hvor mye strøm som er tilgjengelig å produsere kraft. Når prisene er lave, er det et signal til forbrukere og industri om at det er mye tilgjengelig. Når prisene er høye, gjelder det motsatte.

Å sette en makspris på strøm som ligger langt under markedsprisen, vil kamuflere at det er lite strømproduksjon tilgjengelig. Det vil igjen kunne føre til at folk bruker mye mer enn det vannmagasinene våre tåler. Da kan vi snakke om rasjonering.

Regjeringen fikk i fjor raskt innført en strømstøtteordning som dekket en prosentandel av strømregninga din dersom prisene ble høye. Fra og med september skal staten dekke hele 90 prosent av strømregninga over 70 øre per kWh. Slik merker husholdningene økte strømpriser markant mindre enn de ville gjort uten støtte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.