LEDER

Dagbladet mener:

Nei til makspris

Vi har ikke ubegrensede mengder med strøm i Norge. Makspris på strøm kan i verste fall føre til rasjonering.

KAN BLI RASJONERING: Å sette en makspris på strøm er en dårlig idé som kan føre til strømrasjonering. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
KAN BLI RASJONERING: Å sette en makspris på strøm er en dårlig idé som kan føre til strømrasjonering. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Nærmest hele Støres regjeringsperiode har vært preget av historisk høye strømpriser i Sør-Norge.

Det ser folk ut til å ha fått nok av. Fire av fem nordmenn vil nå sette en makspris på strøm, dersom vi skal tro en undersøkelse avisa Klassekampen har gjort.

Det er ikke overraskende at folk flest sier et rungende ja til billigere strøm. Dagens priser er altfor høye, og uønsket. Likevel kan konsekvensene av å innføre en makspris på strøm være så alvorlig at ingen bør ettertrakte det.

Strømprisene sender et signal om hvor mye strøm som er tilgjengelig å produsere kraft. Når prisene er lave, er det et signal til forbrukere og industri om at det er mye tilgjengelig. Når prisene er høye, gjelder det motsatte.

Å sette en makspris på strøm som ligger langt under markedsprisen, vil kamuflere at det er lite strømproduksjon tilgjengelig. Det vil igjen kunne føre til at folk bruker mye mer enn det vannmagasinene våre tåler. Da kan vi snakke om rasjonering.

Regjeringen fikk i fjor raskt innført en strømstøtteordning som dekket en prosentandel av strømregninga din dersom prisene ble høye. Fra og med september skal staten dekke hele 90 prosent av strømregninga over 70 øre per kWh. Slik merker husholdningene økte strømpriser markant mindre enn de ville gjort uten støtte.

En slik strømstøtteordning sikrer to helt nødvendige ting.

For det første at husstander får hjelp til å betale høye strømregninger. Ordningen kunne med fordel målretta seg i større grad mot dem med lave inntekter, men dagens ordning er ubyråkratisk og enkel å forstå.

For det andre sikrer strømstøtten at det fortsatt lønner seg å bruke mindre strøm.

Når Rødt, Frp og KrF går sammen om å sette makspris på strøm er de heldigvis et langt stykke unna å få flertall for det. Likevel må det store folkekravet om billigere strøm tas på alvor.

Utbyggingen av mer fornybar energi og energieffektivisering av boliger bør være en like viktig del av diskusjonen som makspris og strømstøtte. Det vil faktisk løse de underliggende problemene, ikke bare kamuflere dem og håpe på det beste.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer