DEBATT

Vaksinekø

Nei til særbehandling av stortingsrepresentanter

Er det noe virkelig behov for å la stortingsrepresentanter gå utenom køen? Helseprioritering for offentlige personer blir bare rett og slett ikke riktig.

MER ENN SYMBOLPOLITIKK: De tillitspersoner som kan pålegge sine medborgerne byrder, må vise seg villig til å leve med virkningene uten særbehandling, skriver Høyres Michael Tetzschner som her tar på munnbind. Foto: Heiko Junge / NTB
MER ENN SYMBOLPOLITIKK: De tillitspersoner som kan pålegge sine medborgerne byrder, må vise seg villig til å leve med virkningene uten særbehandling, skriver Høyres Michael Tetzschner som her tar på munnbind. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Medlemmer av den svenske Riksdagen, det danske Folketinget og den finske Riksdagen står i vanlig vaksinekø som alle andre, og de blir vaksinert i den rekkefølgen som gjelder alle andre borgere.

Er de folkevalgte i våre nærmeste naboland kollektivt overveldet av «vaksinepopulisme»? Kanskje bare en umiddelbar rettferdighetssans?

Mange prøver å unndra seg en reell debatt ved å avfeie den med en karakteristikk, slik tidligere SV-stortingsrepresentant Snorre Valen gjorde i NRKs Politisk Kvarter nettopp.

Det kan ikke frita oss fra for å overveie om det er noe virkelig behov for å la stortingsrepresentanter gå utenom køen. Også skadevirkningene ved at forskjellsbehandlingen egentlig ikke kan begrunnes godt, hører med.

Helseprioritering for offentlige personer blir bare rett og slett ikke riktig. I tillegg gir vi næring til populistiske strømninger. Påstanden om beredskapsmessige hensyn er ikke godt underbygget. I hvert fall ikke hvis man kjenner til de forholdsregler som er tatt, som virker utmerket og ellers vet hvordan Stortinget de facto arbeider, både under coronaen og ellers.

Det kan for eksempel ikke vises til konkrete eller uhåndterbare problemer som gir grunn til å frykte for at Stortingets institusjonelle oppgaver ikke ivaretas fullt ut ved den pandemien vi nå er på vei ut av. Og man har heller ikke vært i nærheten av en slik situasjon på noe tidspunkt under forløpet.

Jo da, vi har opplevd praktiske ulemper, måttet akseptere utstrakt bruk av hjemmekontor, webmøter etc.etc. Men det er jo det alle andre må takle, mange for å overleve økonomisk.

Jeg kritiserer ikke de som vil gi stortingsrepresentantene dette tilbudet, men Stortinget som institusjon har ikke selv bedt om slik særbehandling. Det sier sitt. Og da bør Stortinget som institusjon takke nei, for ikke å bidra til en slik planlagt ulikhet, som ikke lar seg begrunne godt nok.

Derimot er det gode grunner for å vaksinere de enkeltpersoner som står i første linje for å utøve myndighet i regjering og styringsverk, diplomati og kritisk viktig personale i domstoler og beredskap. Slik sett er disse nevnte mer å sammenlikne med helsepersonell og lærere.

KLAR: Erna Solberg (H) vil ta i bruk vaksinesertifikat så snart det er klart. Vis mer

Den enkelte stortingsrepresentant bør avfinne seg med sin plass i køen som alle andre. En kø som er ordnet på objektive, fornuftige kriterier. Det er mer enn symbolpolitikk når man også tar i betraktning at de tillitspersoner som kan pålegge sine medborgerne byrder, viser seg villig til å leve med virkningene uten særbehandling.

Fra den svenske Riksdagen, det danske Folketinget og den finske Riksdagen har jeg akkurat fått bekreftelse fra tre kolleger i de respektive nasjonalforsamlinger: Ingen særregler for folkevalgte.

Dette innlegget ble først publisert på Facebook, og er gjengitt med tillatelse.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer