LEDER

Vaksiner:

Nei til straff

Vaksiner er og bør være frivillig. Men alle som kan, bør vaksinere seg.

GÅR HARDT UT: Nå mener stadig flere at uvaksinerte bør straffes. Eller som Anne Haabeth Rygg sier det: - Det må bety noe å være vaksinert. Foto: Marit Hommedal / NTB
GÅR HARDT UT: Nå mener stadig flere at uvaksinerte bør straffes. Eller som Anne Haabeth Rygg sier det: - Det må bety noe å være vaksinert. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
LES ALT OM CORONA

Nå mener stadig flere at uvaksinerte bør straffes. Eller som Anne Haabeth Rygg sier det:

- Det må bety noe å være vaksinert. Diskusjonen om hva det skal bety, har ingen våget å ta i Norge. Det virker som alle beslutningstakere har fått berøringsangst, sier Oslo Høyres gruppeleder til VG.

Rygg mener at coronapass må innføres. Hun argumenterer for at hvis det straffer seg å være uvaksinert, kan det føre til at flere vaksinerer seg.

Dette er en retorikk og en tankegang vi vil advare mot.

Det er viktig at flest mulig vaksinerer seg, men også at det er frivillig. Norge er det landet i verden der innbyggerne har høyest tillit til våre lovgivere. De nordiske landene skiller seg alle ut med høy tillit til myndighetene, vi stoler på at politikere og offentlig ansatte jobber til det beste for fellesskapet og forvalter tilliten samvittighetsfullt. Tillit er gjensidig, vi forventer frihet tilbake. Land med høyere grad av tvang har lavere vaksinasjonsgrad, ikke høyere. Der er også tilliten i samfunnet lavere.

Vaksinepass skal ikke være en straff. Det skal utelukkende kunne brukes for å lette på ellers inngripende tiltak. Nå som det muterte coronaviruset omikron sprer seg i rekordfart, er heller ikke coronapass et tilstrekkelig virkemiddel for å begrense smitten. Vaksine og tidligere smitte gir liten beskyttelse mot omikron, så strengere tiltak er nødvendig for å hindre en overbelastning av helsevesenet. Først når smitten kommer under kontroll og vi kan begynne å lette på tiltakene igjen, kan coronapass være et mulig verktøy for å åpne flere sektorer i samfunnet raskere enn ellers mulig. Da skal det også være mulig å teste seg til et coronapass.

Vaksiner er og bør være frivillig. Men alle som kan, bør vaksinere seg. Myndighetene må tilby lett tilgjengelig informasjon, med klare faglige råd på de språkene som er nødvendige for å nå fram til ulike innbyggere. Det er et politisk ansvar å skaffe til veie nok vaksiner og sørge for at tilgjengeligheten er så god at det blir enkelt å vaksinere seg.

Å ta vaksine eller ikke er et personlig valg, men et valg som får konsekvenser for andre. At man minimerer risikoen for selv å bli alvorlig syk og dø, er den viktigste belønningen for å ta vaksinen. Men å vaksinere seg handler også om solidaritet. Å bidra til å begrense smitten beskytter de svakeste og dem som ikke kan velge å ta vaksinen. Derfor bør enda flere gjøre det.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer