KOMMENTARER

Valg i Israel:

Netanyahu velger lysebrunt

I morgen går israelerne til valgurnene for fjerde gang på to år. Den korrupsjonstiltalte Benjamin Netanyahu er trolig vinneren. Israel går enda lenger mot høyre.

MR. SECURITY: Netanyahu har vunnet mye på å framstille seg sjøl som den eneste som kan redde Israel fra undergang. Mr. Security himself. Foto: NTB
MR. SECURITY: Netanyahu har vunnet mye på å framstille seg sjøl som den eneste som kan redde Israel fra undergang. Mr. Security himself. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Da Israel gjennomførte sitt første parlamentsvalg i 1949, året etter at staten var blitt etablert, fikk de to sosialistpartiene Mapai og Mapam over femti prosent av stemmene. Etter at Mapai slo seg sammen med to mindre venstreorienterte partier og dannet Arbeiderpartiet i 1968, fortsatte venstredominansen fram til 1977, da Menachem Begins høyreorienterte Likud-allianse vant valget. Siden den gang har det vært mest blått, med Netanyahu i førersetet siden 2009.

I dag er venstresida nærmest utradert i Israel. Ifølge meningsmålingene vil Arbeiderpartiet få rundt seks av de til sammen 120 plassene i nasjonalforsamlingen Knesset. Merez, som på flere måter likner vårt SV, kommer kanskje ikke over sperregrensa på 3,25 prosent.

Hva skjedde? Det er mange meninger om det, men den mislykte fredsprosessen med palestinerne må ta mye av skylda. Som motstander av Oslo-avtalen og en framifrå demagog har statsministeren skapt økt mistillit til palestinerne og beskrevet sitt land som utsatt for en stadig økende trussel fra det han kaller atommakta Iran. Netanyahu har vunnet mye på å framstille seg sjøl som den eneste som kan redde Israel fra undergang. Mr. Security himself.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer