DEBATT

Norsk næringsliv

NHO skader næringslivets sak

Bedriftene er ikke tjent med å la seg representere av Ole Erik Almlid og Stein Lier-Hansen.

IKKE TJENT MED DISSE. Når Ole Erik Almlid krever at heltene i helsevesenet skal gå ned i lønn og Stein Lier-Hansen skriker opp om at han drukner i velferd, bidrar det ikke til annet enn å skandalisere bedriftene, skriver innsenderen, Foto: Terje Pedersen / NTB
IKKE TJENT MED DISSE. Når Ole Erik Almlid krever at heltene i helsevesenet skal gå ned i lønn og Stein Lier-Hansen skriker opp om at han drukner i velferd, bidrar det ikke til annet enn å skandalisere bedriftene, skriver innsenderen, Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det siste året har skattebetalerne brukt flere titalls milliarder kroner på å holde norske bedrifter flytende gjennom pandemien. Store deler av midlene er kommet uten noen form for krav. Dermed har vi fått oppleve at bedrifter som mottar krisestøtte, samtidig betaler ut utbytte til sine eiere eller sier opp ansatte i stor stil. Eiendomsselskaper har til og med fått støtte fra staten for leiligheter som står tomme. På toppen av alt har formuesskatten blitt kuttet med ytterligere 1,5 milliarder.

Ikke alle er like heldige som de med stor formue. Særlig små bedrifter innenfor servering, reiseliv og kultur hadde fortjent mer hjelp fra regjeringen enn de får. Men pandemien bør i alle fall ha fjernet enhver tvil om at bedriftene er avhengig av fellesskapet. Det er nok ikke mange bedriftseiere som velger markedets usynlige hånd framfor statens trygge favn for tida.

I en slik situasjon kunne man kanskje forvente en viss ydmykhet fra de store kapitaleierne. Men den gang ei. Snarere synes det som om NHO er blitt radikalisert gjennom tida på hjemmekontor.

I mars gikk NHO-sjef Ole Erik Almlid ut og krevde reallønnsnedgang for arbeidsfolk i det kommende lønnsoppgjøret. Da Norge stengte ned, gikk mange ut på balkongene for å applaudere heltene i helsevesenet vårt. Nå krever altså eierne i norske bedrifter at de samme heltene må finne seg i å få mindre i lønningsposen framover.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer