Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nødvendig for menneskene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En liten kar på elleve år leser 600 sider på seks dager. Harry Potter, selvfølgelig. Bokallergien er overvunnet.

Jeg har også lest Harry Potter og skjønner at barna suges inn i fantasiriket. Men det jeg også ser er at de har noe vidunderlig til gode. Noe som overgår Harry Potters forfatter, J.K. Rowling, og de fleste som har skrevet innen denne sjangeren:

Michael Ende, den største av dem alle, ved siden av Tolkien. I øyeblikket er Endes to beste bøker «Den uendelige historien» og «Momo, eller kampen om tiden» utsolgt fra forlaget. Og det forlag som sitter på rettighetene, måtte ha hue under armen og armen i bind, hvis de nå ikke slo til med nye opplag.

  • Det gjør forlaget Damm, som også er utgiver av Potter. Forlaget vet at de sitter på en gullgruve til.

Men dessverre for lesergruppen, som også burde inkludere alle voksne, klarer ikke forlaget å få ut bøkene før jul, tidspunktet da «alle» kjøper bøker. Vi må vente til våren. Da kommer «Den uendelige historien» og «Momo» til gjengjeld i en ny billigbokserie for barn og ungdom: Damms utvalgte. Samtidig utgis også en ny billedbok av Ende og illustratøren Volker Fredrich: «Rampeskolen».

  • I mellomtida kan man glede seg over Ende-bøker som er å få for mindre barn og alle andre som liker gode fortellinger, blant dem «Jim Knapp»-bøkene.

«Trylledrikken», som blant flere Ende-bøker gikk som radioserie, er også tilgjengelig. Og alle finnes på bibliotekene. Løp dit, før køen blir for lang.

  • Tyske Michael Ende (1929- 95) fikk alle høythengende priser utenom Nobelprisen.

Hans oversetter i Norge, Erik Krogstad, er også fortjent priset. Michael Ende henter oss inn i et univers av fantasi og poesi, hvor man ønsker å forbli. De som har lest Michael Endes bøker vil være ham evig takknemlig for de nye dimensjoner han gir tilværelsen.

«Et menneske som bare lever med fakta og realiteter blir et dyr. Det er bare gjennom fantasi og lek menneskene kan forandre verden - en lek som inneholder det dypeste alvor. Den innbilte verden og poesien er nødvendig for menneskene,» sa Michael Ende selv.

  • Selv var han et drømmende barn som slett ikke var flink på skolen.

Men fantasien ble frigjort, kanskje gjennom kunstnerfarens surrealistiske bilder. De førte ham videre til Chagall og Magrittes billedverden. Forfatterforbildene var Karen Blixen og Kafka.

«Men Kafka var et plaget menneske. Jeg vil finne håpet og forløsningen,» sa Michael Ende.

Les!

Hele Norges coronakart