LEDER

Ny boklov

Nødvendig, men gammeldags lov

Torsdag behandler Stortinget forslag til ny boklov. Loven går ut på dato før den er trådt i kraft.

Ny boklov har vært et av de første store prosjektene for kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB
Ny boklov har vært et av de første store prosjektene for kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

De norske språkene, dannelsen, ytringsfriheten og kulturforståelsen gjør det nødvendig å sikre litteratur på en særskilt måte. Tiltak som momsfritak og unntak fra konkurranserettslige regler har sikret forlag og forfattere en viss inntekt, det har sikret et stort mangfold av titler og god distribusjon av bøker til hele landet.

Det grunnleggende prinsippet, både i nåværende og kommende boklov, er fastprissystemet. Ordningen pålegger forhandlerne å selge nye bøker til en på forhånd fastsatt — og temmelig høy — pris. Dette er også en hemsko. Nye bøker er dyre bøker.

Forslag til ny boklov er nå gått gjennom kverna. Bakgrunnen er regjeringspartienes forpliktelse i Hurdalsplattformen til å sikre fastprissystemet. Dette systemet endres nå til å ha en løpende ettårsdato for fastprisen, i tillegg til at hver versjon av en bok får en egen ettårsfrist. Lydbøker, ebøker og papirbøker med samme tittel, vil få sin hver sin fastprislevetid.

Det samme gjelder strømmeutgaver av bøker, som det første året etter publisering ikke kan legges inn i strømmeabonnementet. Leseren må kjøpe boka til en pris tilnærmet det en papirbok vil koste.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer