Utkastelse

Noe er råttent i velferdsstaten

Det er ikke lenger nok å være fattig for å få hjelp fra staten: Du må bevise at du er trengende overfor kjente og ukjente, helst på en måte som passer Facebooks algoritmer.

VEKKER REAKSJONER: Nylig ble familien Jama på sju kastet ut fra den kommunale leiligheten på Tøyen i Oslo. Foto: Bjarte Breiteig
VEKKER REAKSJONER: Nylig ble familien Jama på sju kastet ut fra den kommunale leiligheten på Tøyen i Oslo. Foto: Bjarte Breiteig Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I skrivende stund har familien som ble kastet ut av en kommunal bolig på Tøyen i Oslo mottatt over 1,5 millioner kroner i støtte gjennom den såkalte folkefinansieringstjenesten Spleis.

Misforstå meg rett: Det er bra at familien får økonomisk støtte, men skal vi liksom hjelpe folk med å få rettshjelp gjennom Spleis? Er dette en samfunnsmodell som holder?

Å donere penger er dessuten en helt menneskelig respons på en umenneskelig politikk. Men noe er råttent i velferdsstaten når sosial boligbygging har blitt byttet ut med bunnløs mistillit fra offentlige myndigheter.

Familien på Tøyen tjener for mye til å bo kommunalt og for lite til å komme inn på det lokale boligmarkedet. Spørsmålet som melder seg, er om vi i det hele tatt kan kalle Norge for en velferdsstat idet retten til tak over hodet er prisgitt markedet.

Også rettsvernet følger det samme mønsteret, der noen tjener for mye til å gjøre krav på fri rettshjelp samtidig som de har for dårlig råd til å faktisk få prøvd sin sak. For å få fri rettshjelp må du som hovedregel ikke ha årlig bruttoinntekt over 246 000 kroner. For familier er inntektsgrensen 369 000 kroner. I praksis betyr dette at både uføretrygdede og lavtlønnede kan tjene noen knappe tusen kroner over inntektsgrensen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer