LEDER

Noe må gjøres med drosjenæringen

Men alt var heller ikke bra før taxireformen.

MANGE KJØRER ULOVLIG: En av fire av de kontrollerte drosjebilene i en stor aksjon i oktober fikk umiddelbart bruksforbud, mange på grunn av alvorlige brudd på lover og regler. Foto: Heiko Junge / NTB
MANGE KJØRER ULOVLIG: En av fire av de kontrollerte drosjebilene i en stor aksjon i oktober fikk umiddelbart bruksforbud, mange på grunn av alvorlige brudd på lover og regler. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Råtne tilstander i drosjenæringen ble avdekket i en storstilt aksjon i oktober. Politiet, Vegvesenet, Skatteetaten, Justervesenet og fylkene Oslo og Viken gikk sammen om å sjekke alle biler og sjåfører på en rekke drosjeholdeplasser. En av fire av de kontrollerte bilene fikk umiddelbart bruksforbud, mange på grunn av alvorlige brudd på lover og regler.

Den gang skrev vi at dette ikke var overraskende. Frislippet av taxinæringen har ført til et så stort antall sjåfører at etterspørselen ikke er stor nok til å brødfø dem alle. Konkurransen har ført til flere arbeidstimer for sjåførene og større fare for skatteundragelse. Nå vil Regjeringen Støre ta grep, og i en pressemelding mandag morgen varsler samferdselsminister Jon-Ivar Nygård at de snart sender et forslag ut på høring. Regjeringen vil stoppe frislippet av næringen innført av den forrige regjeringen og sender ut forslag som nye krav om kompetanse, bankgaranti, taklampe og registrering av kjøretøyet som drosje.

Noe må gjøres med drosjenæringen. På ett år har den forrige regjeringens deregulering gitt over 4000 nye drosjeløyver. Selv om taxirereformens liberalisering bare omfattet de 33 største kommunene i Norge, har det gitt en voldsom økning i antall biler: 45 prosent på landsbasis og 69 prosent bare i Oslo. Antallet i seg selv gjør at taxiene i dag må vente mye lenger på tur og står mye stille, med tilsvarende mindre inntekt for sjåførene. Og det uten at det gir tilsvarende lavere priser for passasjerene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer