DEBATT

Coronavaksine og bivirkninger

Noen dråper berget oss

Selv om enkelte vaksiner har gitt en del bivirkninger, må vi aldri slutte med vaksinering mot smittsomme sykdommer. Vaksineprogrammene er grunnfjellet i folkehelsen.

FIKK POLIO: - Ei jente hadde hatt poliomylitt, og måtte bruke jernkorsett og krykker. Hun ble ikke vaksinert som barn, og ble rammet av et av de mange polioutbruddene på den tida. Respekten for vaksiner ble for oss andre meget stor, skriver professor Ørjan Olsvik. Bildet viser ham og resten av trinnet på folkeskolen Gibostad på Senja. Foto: Privat
FIKK POLIO: - Ei jente hadde hatt poliomylitt, og måtte bruke jernkorsett og krykker. Hun ble ikke vaksinert som barn, og ble rammet av et av de mange polioutbruddene på den tida. Respekten for vaksiner ble for oss andre meget stor, skriver professor Ørjan Olsvik. Bildet viser ham og resten av trinnet på folkeskolen Gibostad på Senja. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Det er vanskelig å forestille seg dagens urbane og moderne samfunn, uten vaksiner til å forebygge smittsomme infeksjonssykdommer. I min folkeskoleklasse på Gibostad på Senja i 1960 var vi åtte barn.

Ei jente hadde hatt poliomyelitt, og måtte bruke jernkorsett og krykker. Hun ble ikke vaksinert som barn, og ble rammet av et av de mange polioutbruddene på den tida. Respekten for vaksiner ble for oss andre meget stor.

En vaksine kunne avgjøre om du kunne gå på ski, spille fotball og løpe, eller måtte sitte stille og se på med krykker og jernkorsett.

I 1960 ble vi revaksinert, denne gangen med noen lyserøde dråper på en sukkerbit. Det var den levende vaksinen med svekkede poliovirus, og vi var fulle av beundring. Var det så enkelt? Noen dråper berget oss fra et liv med lammelser og store fysiske begrensninger, og i verste fall død?

Den største medisinske suksess i vår tid var kanskje utryddelsen av koppeviruset. Samtidig fikk vi aldri en god vaksine mot hiv, her ble effektive medisiner løsningen. De fleste kan nå dø med, og ikke av sykdommen.

I disse dager herjes hele verden av et utbrudd med nok et virus, et coronavirus, Severe Accute Respiratory Syndrome (SARS-2), som gir lundesykdommen covid-19. Dødeligheten i Norge er meget moderat. I skrivende stund har 291 nordmenn mistet livet. Situasjonen er en helt annen i for eksempel USA. Her har 244 171 mistet livet de siste åtte månedene. Det er betydelig flere enn de rundt 50 000 amerikanske soldatene som mistet livet sitt under den blodige krigen i Vietnam.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer