DEBATT

Abortloven:

Nok et angrep på abortloven

I løpet av åtte år med blåblå-regjering har abortloven vært under jevnlige angrep.

ET FEMINISTISK VALG: Det har vært for mange angrep på kvinners rettigheter under Solberg-regjeringa. La oss gjøre dette valget til et feministisk valg, skriver Kari Elisabeth Kaski og Maria Bonita Igland. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ET FEMINISTISK VALG: Det har vært for mange angrep på kvinners rettigheter under Solberg-regjeringa. La oss gjøre dette valget til et feministisk valg, skriver Kari Elisabeth Kaski og Maria Bonita Igland. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I 2014 tok KrF til orde for å la leger reservere seg mot å henvise kvinner til abort. Så ville de innføre betenkningstid for kvinner som ønsket å ta abort, og deretter sparket de i gang en debatt hvor kvinner ble beskyldt for å ville «sortere» bort mennesker med annen funksjonsevne.

SE TV: I en reklamevideo laget av barne- og familiedepartementet forteller minister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) om sine tanker rundt familieliv. Vis mer

Nå er det valgkamp, og KrF velger å gå inn i den med abort som hovedsak. Målet deres er å gjøre nok et angrep på abortloven. Det mener vi er et farlig signal å sende.

Sannsynligvis kjenner både du og jeg noen som har tatt en abort. Likevel er det slik at mange kvinner i Norge ikke tør å si det høyt. Den type retorikk hvor meningsmotstandere anklages i kommentarfelter på Facebook og hvor kvinner som har tatt abort svartmales, er et debattnivå vi alle burde holde oss for gode for. Beskyldninger om «sorteringssamfunn» bør ikke være en akseptabel linje å legge seg på i den offentlige diskursen.

Det er på tide at abortdebatten foregår i det 21. århundre, ikke i middelalderen.

KrF går i år til valg på at de vil sette ned et utvalg som skal synse om hvorvidt kvinner bør få ta abort. Ropstad selv sliter med å svare på det enkle spørsmålet: Er KrF for selvbestemt abort?

I 2021 kan vi ikke fortsette å diskutere om samfunnet skal la halvparten av befolkningen bestemme over egen kropp. Vi må heller diskutere hvordan ungdommer får best mulig kunnskap om ulike former for prevensjon. Om hvordan vi kan styrke fødetilbudet i hele landet, og ikke minst hvordan vi kan bygge et støtteapparat for kvinner som tar abort og trenger noen å snakke med. Det er her debatten må ligge i 2021.

Til høsten kan vi forhåpentlig få en ny kurs for Norge. For oss vil det være viktig at denne kursen også betyr et flertall for å fjerne abortnemnder, sånn at likestillingspolitikken kan gå framover og ikke bakover.

Det har vært for mange angrep på kvinners rettigheter under Solberg-regjeringa. La oss gjøre dette valget til et feministisk valg. Norge har allerede historisk lave aborttall. Det kommer av at vi som feminister har kjempa lenge for tilgang på prevensjon og kunnskap om trygt samleie.

Til høsten skal vi ha større ambisjoner for norsk likestillingspolitikk. Vi håper du vil være med i den kampen, og sende et tydelig signal til Ropstad om at nå er det nok.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer