DEBATT

Nordmann er stjerne i propagandashow

Professor og propagandist.

Tegning: Flu Hartberg
Tegning: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg har en yrkesskade. I over tjue år har jeg jobbet med å dokumentere menneskerettighetsbrudd og krigsforbrytelser. Det er mange intervjuer med folk som har sett slektningene sine bli drept av soldater, som har blitt voldtatt, som er jaget fra sine hjem. Jeg kunne skrevet en håndbok i tortur basert på alle historiene jeg har hørt.

Med årene oppleves det enklere å fokusere på å gjøre et skikkelig arbeide og ikke la seg påvirke følelsesmessig av grusomhetene sakene handler om. Samtidig blir jeg fremdeles forbanna, og særlig på løgnene som gjerningspersoner spinner for å dekke over forbrytelsene sine.

Det var ikke tortur, fangen datt ut av vinduet. Det var ikke vi som massakrerte familien din, de tok nok heller livet av seg selv. Voldtekt, sier du, høhø … Løgnene krenker ofrene på ny.

Løgn er storindustri. Alle autoritære stater med respekt for seg selv har trollfabrikker med arbeidere som skriver villedende meldinger på sosiale medier, botfabrikker som forsterker budskapet så det virkelig runger og egne medier som «balanserer» informasjonen som kommer fra de internasjonale nyhetsmediene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer