DEBATT

Helgekommentaren: Aage Borchgrevink

Nordmenn er noen sytepaver

Hva er hemmeligheten bak en vellykket Norgesferie?

Nordmenn er noen sytepaver
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Denne sommeren oppsøkte nordmenn ukjent farvann. Thor Heyerdahls og Roald Amundsens ætlinger gjorde strandhogg på en kyst der ingen skulle tru at nokon kunne bu.

Eller i det minste feriere. Sammen med familien har jeg deltatt i utforskingen av de hustrige rabbene befolket av innfødte som ser ut til å ha har lært seg begrepet service på sovjetisk korrespondansekurs.

Vi har vært på Norgesferie.

Pandemien sendte oss tilbake til sekstitallet, den gang fly var forbeholdt de få og folk flest kjørte tog, buss og bil. I stedet for å seile i Karibia og innta økologiske cocktailer i Serengeti, har nordmenn stått i polkø med en meters avstand i det eneste landet i verden hvor vi ikke automatisk er rike.

Ferien i hjemlandet har vært en anledning til å se seg selv i speilet, og mens jeg sitter bak rattet på vei hjem til hverdagen lurer jeg på hva jeg har lært.

Husk boblejakke. Alltid. Uansett. Ikke drikk deg full på håndsprit. Det tar seg ikke ut. Du er ikke i Syden nå. Vis aktsomhet når du er øst for Glomma og samtalen beveger seg i retning ulv.

Det er for øvrig ikke bare ulven som bæsjer i skogen. Det gjør også norske turister. Lik fluer i edderkoppspinn duvet de gjennom sommernettene i hengekøyene sine langs elver og vann. Du kan skille ulv fra menneske ved at ulven ikke bruker dopapir. En annen forskjell er at ulven sjelden legger ut bilder av seg selv i kajakk på sosiale medier. De skriver heller ikke lange artikler i Dagens Næringsliv når de har vært på Vestlandet og blitt servert «gummiaktige og steinharde gulrøtter» til middag. At gulrøtter kan være både gummiaktige og steinharde samtidig hadde jeg ikke visst om jeg ikke leste D2.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer