DEBATT

Bistand

Norfund uten analyse?

Hvilke beregninger ble gjort av sannsynlige ringvirkninger i forkant av investeringer, og hva var forventet effekt på lokal jobbskaping, inntekter og fattigdom?

RINGVIRKNINGER: Det som kan rettferdiggjøre bruk av bistand i hotellbygget til Norfund i Mosambik, blir hvorvidt de klarer å skape ringvirkninger som andre ikke ville oppnådd. Bare en grundig markedsanalyse, og gjennomgang i etterkant, kan gi svar, men Norfund velger å ikke fortelle om de har gjort slike analyser, skriver innsenderen.
RINGVIRKNINGER: Det som kan rettferdiggjøre bruk av bistand i hotellbygget til Norfund i Mosambik, blir hvorvidt de klarer å skape ringvirkninger som andre ikke ville oppnådd. Bare en grundig markedsanalyse, og gjennomgang i etterkant, kan gi svar, men Norfund velger å ikke fortelle om de har gjort slike analyser, skriver innsenderen. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I debatten om Norfunds investering i ACRE sine hotell og kontor i Mosambik sier Norfund seg nå enig (Dagbladet 29.10) i vår kritikk om at det er åpenbart at olje- og gassindustrien selv sikrer at nødvendig infrastruktur er på plass når et felt bygges ut. Vi er også enige om at hoteller og kontor er en del av denne infrastrukturen.

Det som muligens kan rettferdiggjøre bruken av bistand i dette tilfellet blir da hvorvidt Norfund klarer å skape ringvirkninger som andre private aktører ikke ville oppnådd. Skaper Norfund flere arbeidsplasser, og dermed bidrar til mer fattigdomsreduksjon gjennom denne investeringen enn det private investorer ville gjort? Svaret kan bare gis gjennom en grundig markedsanalyse og en gjennomgang i etterkant, men Norfund velger å ikke fortelle om de har gjort slike analyser, på tross av at vi har etterlyst dette.

Istedenfor å svare på om de har beregnet sannsynlige utviklingseffekter, bruker Norfund ringvirkninger av petroleumsindustrien i Norge og oppbyggingen av leverandørindustrien, som en begrunnelse for hvorfor man bør bruke bistand på hoteller i Mosambik.

I teorien kan det hevdes å være noen slike paralleller, for eksempel gjennom å sikre kjøp av varer og tjenester fra lokale, heller enn fra internasjonale aktører. Men om man i virkeligheten kan trekke slike paralleller for denne investeringen, må belegges med fakta og analyse. Å presentere en fortelling om en mulig parallell til norsk historie er derfor mer egnet til tåkelegging enn til oppklaring.

Debatten trenger å bli opplyst av fakta om prosjektet og de analysene Norfund gjorde i forkant av investeringene. Hvilke beregninger ble gjort av sannsynlige ringvirkninger i forkant av investeringer, og hva var forventet effekt på lokal jobbskaping, inntekter og fattigdom?

På samme måte bør Norfund nå i etterkant redegjøre for hvilke ringvirkninger de sannsynligvis har bidratt til, hvilke varer og tjenester som har blitt kjøpt lokalt, som ellers ville blitt importert, og hvordan dette har påvirket lokale bedrifter.

Norfund hevder at investeringen deres har «bidratt til at folk og bedrifter nå er ‘på bakken’, i posisjon når petroleumsaktørene har etablert trygg og reell drift i området». Dette høres særdeles lovende ut! Spørsmålet blir da; Hvilke bedrifter har etablert seg lokalt som følge av Norfunds engasjement, og hvordan har Norfund påvirket jobbskapingen?

Forskningen antyder at det kan være et enormt potensial for å bruke Norfund som et instrument for å oppnå utviklingsmålsettingene. Men for å utløse dette potensialet er det nødvendig at hver enkelt investering bygger på grundige analyser av hvilket bidrag den kan gi for å nå disse målsettingene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer