Elsparkesykler

Norge bør bli foregangsland

Brukerne elsker elsparkesykler, motstanderne hater dem. Kan samferdselsministeren ordne et kompromiss?

NY BRANSJE: Norge har mulighet til å bli et foregangsland innen mikromobilitet, med alt det tilbyr av muligheter, skriver forfatteren av dette debattinnlegget. Foto: Geir Olsen / NTB
NY BRANSJE: Norge har mulighet til å bli et foregangsland innen mikromobilitet, med alt det tilbyr av muligheter, skriver forfatteren av dette debattinnlegget. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge er i Europa-toppen når det kommer til bruk, men manglende regulering har gjort elsparkesykler til et yndet irritasjonsobjekt for mange. Lokale myndigheter og aktører i bransjen har brukt vinteren til finne løsninger. Vil samferdselsministeren nå levere?

Elsparkesykler er blitt en het politisk potet i de største byene våre. Brukerne elsker dem, motstanderne hater dem, byrådene peker på regjeringen og samferdselsministeren peker tilbake på bypolitikerne. Saken er blitt så konfliktfylt at de fleste nå erkjenner behovet for å regulere markedet på en måte som ivaretar forskjellige hensyn. Kommunene ønsker elsparkesykkelen velkommen, men mangler hjemmel til å kunne regulere den. Flere av aktørene som driver med utleie har selv gått i front for dette.

Løsningen på utfordringene krever handling både nasjonalt og lokalt. Regjeringen må sikre at kommunene har verktøyene de trenger, og kommunene må bruke disse verktøyene godt. Utkastet til reguleringer for utleie av elsparkesykler inneholder mange gode forslag, men prøver dessverre å løse lokale utfordringer med en klam, statlig hånd. Vi trenger ikke de samme reglene langs Trekantsambandet på vei til Bømlo som på bryggen i Bergen eller langs Karl Johans gate i Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer