DEBATT

Klimaberedskap

Norge er ikke forberedt på klimakrisen

Klimakrisen er ikke et fjernt fenomen. Den rammer allerede mennesker i norske kommuner.

30 MILLIARDER: Norske forsikringsselskaper har de siste ti årene utbetalt over 30 milliarder kroner i erstatning for skader på bygg og innbo fra naturhendelser og vær, skriver kronikkforfatteren. Her fra Tvedestrand i 2017. Foto: Tor Erik Schröder / NTB
30 MILLIARDER: Norske forsikringsselskaper har de siste ti årene utbetalt over 30 milliarder kroner i erstatning for skader på bygg og innbo fra naturhendelser og vær, skriver kronikkforfatteren. Her fra Tvedestrand i 2017. Foto: Tor Erik Schröder / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I et land langt borte, New Zealand, flyr statsminister Jacinda Ardern over Sørøya og får se ufattelige skader. På tre dager, i begynnelsen av juni, regnet det like mye som det normalt gjør i løpet av tre måneder. Oversvømte elver rev bort bruer, mens jordskred ødela veier.

Hundrevis av mennesker ble evakuert. Høljregnet kom etter en lang periode med nær tørketilstander, noe klimaforskere forventer vil skje oftere på grunn av menneskeskapte klimaendringer.

New Zealand er langt unna, og lenge var det slik vi forholdt oss til klimakrisen: Som et fenomen fjernt fra oss. Men også i Norge skjer ekstreme værutslag på grunn av klimaendringer, og det vil bli verre. Katastrofer kan også skje her.

Mer enn halvparten av norske kommuner har i løpet av de siste åra rapportert om skader på bebyggelse eller forstyrrelser på viktige samfunnsfunksjoner på grunn av naturhendelser. Norske forsikringsselskaper har de siste ti åra utbetalt over 30 milliarder kroner i erstatning for skader på bygg og innbo fra naturhendelser og vær. Skader på bebyggelse, veier, bruer, kraftnett og mer utgjør en fare for liv og helse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer