DEBATT

Sentralisering og distriktspolitikk:

Norge er mer enn Oslo sentrum

Ta en prat med drosjesjåfører, politifolk, forsvarsansatte eller industriarbeidere rundt omkring i landet. Her ser virkeligheten temmelig annerledes ut enn fra redaktørlokalene i hovedstaden.

POLITIKK I FEIL RETNING: I Nord-Norge mistet over 50 kommuner statlige arbeidsplasser mellom 2013 og 2019. Samtidig ble det opprettet nesten 13.000 nye statlige arbeidsplasser i de ti største kommunene i Norge, skriver Trygve Slagsvold Vedum som her er på valgkampmøte i Vardø forrige uke. Foto: Berit Roald / NTB
POLITIKK I FEIL RETNING: I Nord-Norge mistet over 50 kommuner statlige arbeidsplasser mellom 2013 og 2019. Samtidig ble det opprettet nesten 13.000 nye statlige arbeidsplasser i de ti største kommunene i Norge, skriver Trygve Slagsvold Vedum som her er på valgkampmøte i Vardø forrige uke. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Trygve Slagsvold Vedum
Trygve Slagsvold Vedum Vis mer

Geir Ramnefjell kritiserer meg i Dagbladet onsdag 28. juli for å «dyrke» Senterpartiets uavhengige stilling. Bakgrunnen er at jeg få dager tidligere slo fast at Nord-Norge er en av landsdelene som er blitt aller hardest rammet av sentraliserings- og forskjellspolitikken som dagens regjering har ført.

I samme intervju sa jeg, som sant var: En del av regjeringens sentraliseringsreformer, blant annet den såkalte «Nærpolitireformen», Strukturreformen av høyere utdanning og Forsvarets langtidsplan i 2016, ble alle vedtatt med støtte fra Arbeiderpartiet.

Ramnefjell viser til en spørreundersøkelse i Aftenposten, og tegner et bilde av at kampen mot sentralisering har blitt mindre viktig. Jeg vil anbefale Ramnefjell å ta seg en tur ut i det langstrakte landet vårt. Ta en prat med drosjesjåfører, politifolk, forsvarsansatte eller industriarbeidere rundt omkring i landet. Her ser virkeligheten temmelig annerledes ut enn fra redaktørlokalene i hovedstaden. For motstanden mot sentraliseringen er sterk. Konsekvensene er store. Og rammer stadig flere.

Seinest fredag var jeg på Nesna. Her står kampen for å bevare høyskolen som har vært der i over 100 år. Denne ble etablert for blant annet å sikre flere lærere i Nord-Norge, noe den i høyeste grad har gjort. Men dette ble det slutt på. En direkte konsekvens av Strukturreformen av høyere utdanning. Det var denne sentraliseringsreformen som ga styret i Nord universitet makta og muligheten til å legge ned Nesna. Noe de gjorde.

For få uker siden var jeg på Andøya. Andøyværingene har i tiår etter tiår lagt til rette for Forsvarets virksomhet. Det har gitt det norske forsvaret en tilnærmet ideell flyplass. Både flyforholdene, arealet og beliggenheten møter det meste av luftforsvarets behov. Derfor er nedleggelsen av flyplassen ikke bare en katastrofe for lokalsamfunnene på Andøya, men også en betydelig svekkelse av den norske forsvarsevnen. På samme måte har flyttingen av Hærens helikoptre svekket både landmakta i Norge og den generelle beredskapen i nord.

Den såkalte «Nærpolitireformen» har også svekket tryggheten og beredskapen i store deler av Nord-Norge. Sentraliseringen av politiet har medført at 15 lensmannskontorer i Nord-Norge er lagt ned. De gamle hovedsetene Hammerfest, Harstad og Mosjøen har, ifølge SSB, mistet flere titalls ansatte siden «Nærpolitireformen» ble iverksatt. Politiets responstidskrav nås heller ikke, verken i Nordland, Troms eller Finnmark. Både på mindre og større steder tar det nå lengre tid før politiet kommer, enten du bor i Nordland eller Finnmark.

Politikken tar landet vårt i feil retning. I Nord-Norge mistet over 50 kommuner statlige arbeidsplasser mellom 2013 og 2019. Til sammenlikning ble det i samme periode opprettet nesten 13.000 nye statlige arbeidsplasser i de ti største kommunene i Norge. Konsekvensen av sentraliseringspolitikken er at landsdelen opplever sterk fraflytting. Til sammen har 7746 personer flyttet ut av Nord-Norge de siste to åra.

JONAS GAHR STØRE: Jonas Gahr Støre snakker om rettferdighet og åpner seg opp om julingen han fikk i skolegården. Video/brightnorway Vis mer

Senterpartiet vil snu utviklingen. Vi vil ta aktive politiske grep. Noe av det første Senterpartiet vil gjøre om vi kommer i regjering, er å gjenreise Høyskolen i Nesna, samtidig som vi vil sikre flere studieplasser i nord.

Vi vil stanse sentraliseringen av politiet. I stedet for å ansette stadig flere byråkrater i Politidirektoratet, vil vi opprette både politistillinger og lensmannskontorer over hele landet.

I stedet for å bruke om lag 36 milliarder kroner på nytt regjeringskvartal i Oslo sentrum, vil vi halvere flyprisene på kortbanenettet og drastisk senke prisene for ferje og hurtigbåt langs kysten vår.

Vi vil lokalisere statlige arbeidsplasser til distrikter både nord og sør i landet.

Ikke minst må vi ha en skatte- og avgiftspolitikk som ikke straffer de som har vanlige eller lave inntekter, eller bor utenfor de mest sentrale strøkene. Prisene på bensin, diesel og strøm er for høye, og avgiftene må ned.

For kort tid siden understreket jeg behovet for bredt samarbeid på noen politikkområder, blant annet innen innvandring og olje- og gass. Senterpartiet tok i 2015 initiativ til et nasjonalt forlik for å få kontroll under migrasjonskrisen. På samme måte inntok vi en aktiv rolle under de økonomisk urolige tidene i fjor, for å sikre et forlik om skatteregimet for olje- og gassproduksjonen i Norge. Uansett hva Ramnefjell måtte mene i disse spørsmålene, mener jeg at dette er politiske områder der det trengs langsiktighet, forutsigbarhet og nasjonal kontroll.

OFFISIELT: Trygve Slagsvold Vedum er nå lansert som statsministerkandidat. Dermed blir det to statsministerkandidater på rødgrønn side, og Vedum blir en uttalt konkurrent mot Ap-leder Jonas Gahr Støre i kampen om å bli Norges neste statsminister etter valget i høst. Video: Senterpartiet Vis mer

Vi skal snu dagens sentralisering, og vi skal utvikle hele Norge. Vi vil ta vare på hvert eneste av våre lokalsamfunn og sikre tjenester nær folk. Uansett hvor du bor i landet, skal du være trygg på at du får hjelp når du trenger det.

Senterpartiet har i over fem år vært tydelige på at det beste middelet for å nå våre mål for Norge, er et størst mulig Senterparti i en Senterparti/Ap-basert regjering. Vi vil bygge hele landet. For Norge er mer enn Oslo sentrum. Og bør ses fra flere hold enn en god redaktørstol i hovedstaden.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer