DEBATT

Forbud mot atomvåpen

Norge forsvarer fortsatt atomvåpen

Når Norge argumenterer mot at verdens verste masseødeleggelsesvåpen skal være forbudt, er vi med på å forsvare atomvåpen.

FORBUDT: - Atomvåpenforbudet etablerer en ny og strengere norm mot atomvåpen, skriver innsenderne. Bildet viser en fransk prøvesprengning på Mururoa i 1971. Foto: AFP/NTB
FORBUDT: - Atomvåpenforbudet etablerer en ny og strengere norm mot atomvåpen, skriver innsenderne. Bildet viser en fransk prøvesprengning på Mururoa i 1971. Foto: AFP/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Atomvåpen er forbudt! 50 stater har ratifisert FN-traktaten som forbyr atomvåpen, og forbudet blir nå internasjonal lov. Hva betyr det for Norge?

I juli 2017 vedtok et stort flertall av verdens land et forbud mot atomvåpen i FN. Nå har forbudet fått de nødvendige 50 ratifikasjonene og om 90 dager blir avtalen en del av folkeretten. Verden har fått et verktøy som kan gjøre slutt på tiår med handlingslammelse i det internasjonale nedrustningsarbeidet.

Atomvåpenforbudet etablerer en ny og strengere norm mot atomvåpen og er et uttrykk for at et flertall av verdens stater anser det som utdatert, uakseptabelt og illegitimt å true med massemord av sivile. Denne stigmatiseringen er avgjørende for å svekke makten og prestisjen som fremdeles omsvøper atomvåpen.

Forbudet gjør det også vanskeligere å utvikle nye atomvåpen. Stigmatiseringen har allerede bidratt til at finansinstitusjoner trekker investeringene ut av atomvåpenproduksjon, og det blir enda vanskeligere å stå for slike investeringer når forbudet nå blir del av folkeretten.

Stater som påberoper seg å jobbe for nedrustning må forholde seg til den nye dynamikken atomvåpenforbudet har skapt i det internasjonale nedrustningsarbeidet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer