Oljeskattepakka har vært omstridt helt siden den ble hastebehandlet og vedtatt i Stortinget i begynnelsen av coronakrisa i 2020.
Til nå har det ført til 10 milliarder i subsidier til olje- og gassvirksomheten, og realisering av mellom 30 og 40 prosjekter som ellers ikke ville vært lønnsomme. Det har gitt stor aktivitet i norske verkstedhaller nå, heiet fram av blant annet norsk fagbevegelse. Spørsmålet er likevel om gleden kan bli kortvarig, og at Norge etter denne siste utbyggingsbølgen i petroleumssektoren kan ende med industridød. Norge står i fare for å bli Europas rustbelte, advarer samfunnsøkonom Jonas Algers i en ny rapport fra Manifest Analyse. Rapporten er omtalt i en artikkel i Klassekampen mandag.
Logikken er som følger: Den store investeringen i olje- og gassprosjekter fører til at grønne industriprosjekter ikke blir noe av, eller blir lagt på is. Dette støttes av det anerkjente analysebyrået Rystad Energy. Oljeskattepakka opprettholder aktiviteten i leverandørindustrien, men fører til fare for inflasjon på grunn av kamp om hodene og press på innsatsfaktorer som stål og andre varer. Dette har allerede gitt utslag. Oljeselskaper har lagt vekk grønne prosjekter på grunn av økte kostnader – og heller prioritert olje og gassvirksomhet med høyere lønnsomhet, sa en representant for Rystad Energy på NRKs «Politisk kvarter» i forrige uke.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger