DEBATT

Flytende havvind:

Norge kan bli utkonkurrert

Det har lenge vært slått fast at Norge har en unik mulighet til å bli en global leder innen flytende havvind. Nå risikerer vi å bli forbigått.

VIKTIGSTE KILDEN: Ifølge det det internasjonale energibyrået (IEA) kan energi fra havvind om kun 20 år være den viktigste kilden til elektrisitetsforsyningen i Europa, skriver innsenderne. Her fra Equinors vindmølleanlegg utenfor Skottland. Foto: Øyvind Gravås / Equinor / NTB
VIKTIGSTE KILDEN: Ifølge det det internasjonale energibyrået (IEA) kan energi fra havvind om kun 20 år være den viktigste kilden til elektrisitetsforsyningen i Europa, skriver innsenderne. Her fra Equinors vindmølleanlegg utenfor Skottland. Foto: Øyvind Gravås / Equinor / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det har lenge vært slått fast at Norge har en unik mulighet til å bli en global leder innen flytende havvind. Men andre land posisjonerer seg også. Nå risikerer vi å bli forbigått. Så hvorfor skjer det ikke noe? Det er for dyrt ropes det, vi vil ha billig strøm! Er det så bare å vente til etter 2030 når flytende vind er ventet å bli konkurransedyktig?

VERDENS STØRSTE: Equinor skal bygge verdens største havvindpark i Nordsjøen. Video: Equinor Vis mer

Nei, redusert kostnadsnivå handler ikke om årstall, men om volum, antall bygde enheter, effektive industrielle produksjonskjeder, og kunnskap i alle ledd. Derfor må vi både bygge, utplassere og kontinuerlig dyrke kunnskap for å få ned kostnadene. Ikke minst for å bygge industri og sikre kompetanse.

I sin kommentar i Dagbladet 9. januar har Geir Ramnefjell mange gode poeng og spørsmål knyttet til norsk havvindutbygging. Industrien er klar, kunnskapsmiljøene er klare, og Norge er på verdenstoppen når det gjelder vindressurser til havs. Hvorfor evner vi ikke å komme skikkelig i gang?

Vi er avhengige av en offensiv utbygging av havvindparker for å nå våre klimamål i 2030 og 2050. Vi trenger havvind for å redusere utslippene fra olje- og gassvirksomheten, til elektrifisering av fastlandet, produksjon av hydrogen og ammoniakk, og til å bygge ny grønn industri. Samtidig må vi sikre at utbygging av vindparkene gjøres mest mulig effektivt og med et lavt konfliktnivå.

Ifølge det det internasjonale energibyrået (IEA) kan energi fra havvind om kun 20 år være den viktigste kilden til elektrisitetsforsyningen i Europa. Dette må den norske «kabeldiskusjonen» ta innover seg. Men det haster.

For Norge er vindenergi og vannkraft en suveren kombinasjon. De har sin største produksjonskapasitet på ulike årstider og vannkraften er hurtig regulerbar og kan dermed dekke differansen mellom tilgjengelig vindkraft og kraftetterspørsel. For Europa, vil norsk havvindenergi bidra stabiliserende på tilgjengelig kraft og strømpriser; når det er lite vind i sør, vil det typisk blåse friskt lengre nord – og motsatt.

Utdannings- og forskningsmiljøene har allerede mobilisert for å møte kunnskapsbehovet. Bærekraftig utvikling av energi fra havvind krever en tverrfaglig tilnærming der vi må ha med alt fra ressursforståelse, teknologi, miljøeffekter, samfunnsaspekter og egnet regelverk.

Ved Universitetet i Bergen (UiB) har vi en egen studieretning for mastergrad i vind- og havenergi. I tillegg har vi etablert Bergen Offshore Wind Centre (BOW) for å koordinere havvindforskningen på et tverrfaglig plan, og for å styrke samarbeidet mellom forskning, innovasjon og næringsliv.

Vi har sådd, nå må det høstes. Våre uteksaminerte studenter står klare til å gå inn i havvindindustrien og inn i nødvendig forvaltning. Vi kan tilby etterutdanning for næringslivet, og vi bygger stadig ny kunnskap for å energieffektivisere, for å kartlegge utredningsbehov og for å redusere konflikter.

Kunnskapsmiljøene og industrien står klare for å heie Norge over havvind-målstreken. Denne gangen skal vi ikke komme sist.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer