DEBATT

Flytende havvind:

Norge kan bli utkonkurrert

Det har lenge vært slått fast at Norge har en unik mulighet til å bli en global leder innen flytende havvind. Nå risikerer vi å bli forbigått.

VIKTIGSTE KILDEN: Ifølge det det internasjonale energibyrået (IEA) kan energi fra havvind om kun 20 år være den viktigste kilden til elektrisitetsforsyningen i Europa, skriver innsenderne. Her fra Equinors vindmølleanlegg utenfor Skottland. Foto: Øyvind Gravås / Equinor / NTB
VIKTIGSTE KILDEN: Ifølge det det internasjonale energibyrået (IEA) kan energi fra havvind om kun 20 år være den viktigste kilden til elektrisitetsforsyningen i Europa, skriver innsenderne. Her fra Equinors vindmølleanlegg utenfor Skottland. Foto: Øyvind Gravås / Equinor / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det har lenge vært slått fast at Norge har en unik mulighet til å bli en global leder innen flytende havvind. Men andre land posisjonerer seg også. Nå risikerer vi å bli forbigått. Så hvorfor skjer det ikke noe? Det er for dyrt ropes det, vi vil ha billig strøm! Er det så bare å vente til etter 2030 når flytende vind er ventet å bli konkurransedyktig?

Nei, redusert kostnadsnivå handler ikke om årstall, men om volum, antall bygde enheter, effektive industrielle produksjonskjeder, og kunnskap i alle ledd. Derfor må vi både bygge, utplassere og kontinuerlig dyrke kunnskap for å få ned kostnadene. Ikke minst for å bygge industri og sikre kompetanse.

I sin kommentar i Dagbladet 9. januar har Geir Ramnefjell mange gode poeng og spørsmål knyttet til norsk havvindutbygging. Industrien er klar, kunnskapsmiljøene er klare, og Norge er på verdenstoppen når det gjelder vindressurser til havs. Hvorfor evner vi ikke å komme skikkelig i gang?

Vi er avhengige av en offensiv utbygging av havvindparker for å nå våre klimamål i 2030 og 2050. Vi trenger havvind for å redusere utslippene fra olje- og gassvirksomheten, til elektrifisering av fastlandet, produksjon av hydrogen og ammoniakk, og til å bygge ny grønn industri. Samtidig må vi sikre at utbygging av vindparkene gjøres mest mulig effektivt og med et lavt konfliktnivå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer