LEDER

Norge kan sikre billigere gass

Norge kalles krigsprofitører. Det er drøy kost, og det er bare å begynne å tygge på det.

GASSMØTER: Statsminister Jonas Gahr Støre har vært i en rekke møter med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen for å diskutere gasspris. Foto: Carina Johansen / NTB
GASSMØTER: Statsminister Jonas Gahr Støre har vært i en rekke møter med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen for å diskutere gasspris. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Norge påkaller vrede fra flere kanter fordi pengene renner inn under energikrisa. Den polske statsministeren var blant de første til å snerre over at Norge tjener seg søkkrike på skyhøye gasspriser. Den siste tida har irritasjonen også kommet til uttrykk i velrenommerte publikasjoner som The Economist og Financial Times.

Norge tjener pinlig mye på krigen i Europa, skriver The Economist - og slår fast at landet som ellers forsøker å framstille seg som en godhetens kraft (force for good) i Europa, nå må kjempe mot anklager om å være krigsprofitører. Det er drøy kost.

Det er bare å sette i gang med å tygge litt på det.

BRÅK: Under Arbeiderpartiets landsstyremøte holdt statsminister og partiets leder Jonas Gahr Støre en tale der han varslet at det vil bli bråk rundt neste statsbudsjett. Video: Arbeiderpartiet / Dagbladet TV Vis mer

Norske forbrukere og næringsliv er hardt rammet av energikrisa, i form av eksepsjonelt høye strømpriser. Likevel er de norske støtteordningene (for forbrukere) trolig blant de gunstigste i Europa, og våre statseide olje- og gassressurser sikrer milliardgevinster som triller inn i oljefondet.

Våre europeiske naboer, uten olje, gass (eller oljefond) må låne enda mer penger for å komme seg gjennom krisa. Med gassimport fra Norge sender de altså en del av pengene nordover. Sett utenfra er det vanskelig å krangle på inntrykket av Norge som profitører.

Det er ulike løsninger på dette. Enkelte EU-land har foreslått et pristak på gass, også fra Norge. Statsminister Jonas Gahr Støre liker ikke ideen, og får støtte fra EU-kommisjonen. Begrunnelsen er ganske enkelt at et pristak vil kunne forsterke energikrisa. Det vil kunne gi mindre tilgang på gass. Et pristak vil kunne føre til lavere tilgang på flytende, nedkjølt gass (LNG), som Europa nå trenger mer av. Eksportørene (fra USA, Canada, Qatar m.fl) vil kanskje kunne selge LNG til en høyere pris andre steder.

Onsdag varslet EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen at det er nedsatt en gruppe bestående av representanter fra EU og Norge for å finne løsninger som skal gi billigere gass.

En av disse løsningene kan være salg av gass til faste priser (lavere enn i dag), med lengre kontrakter. En variant av slike kontrakter har eksistert tidligere mellom selskaper på norsk sokkel og europeiske kjøpere. Dette kan eventuelt kombineres med en form for bidrag til et europeisk solidaritetsfond. Det viktigste er likevel å få ned prisen på gass.

En slik løsning kan være trippelt gunstig for oss: Det kan hjelpe på Norges omdømme, bedre europeisk økonomi ved å kjøle ned gassmarkedene, og på samme tid senke strømprisene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer