DEBATT

Acer

Norge må ut av Acer

Beslutninger av stor betydning for norsk energipolitikk skal fattes i Norge. Derfor sier Senterpartiet nei til Acer.

HØYERE STRØMPRISER: Senterpartiet vil sikre lav strømpris i Norge. Derfor er vi grunnleggende uenige med målet til Acer, et mål som vil gi høyere strømpriser i Norge, skriver Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HØYERE STRØMPRISER: Senterpartiet vil sikre lav strømpris i Norge. Derfor er vi grunnleggende uenige med målet til Acer, et mål som vil gi høyere strømpriser i Norge, skriver Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Senterpartiet vil ta tilbake nasjonal kontroll over norsk energipolitikk. Vi vil trekke Norge ut av Acer og har nettopp fremmet forslag om dette i Stortinget. Det får Dagbladets leder til å reagere. Under overskriften «Ingen grunn til å si nei» argumenterer avisa for at Senterpartiets forslag må avvises.

Senterpartiet vil sikre lav strømpris i Norge. Derfor er vi grunnleggende uenige med målet til Acer, et mål som vil gi høyere strømpriser i Norge. Acer's oppdrag er å fremme et «fullt integrert» internt energimarked i Europa.

I fjor var strømprisene i for eksempel Tyskland mer enn dobbelt så høye som i Norge. Hvis Norge kobles tettere på det europeiske strømnettet, vil vi importere høyere europeiske strømpriser. Det vil svekke norsk industri, føre til tap av arbeidsplasser og bli dyrt for vanlige norske familier.

Norge er i dag et av verdens beste land å leve i. Dette skyldes ikke minst at vi har sikret nasjonal kontroll over både eierskapet til, og bruken av egne naturressurser.

Tidlig på 1900-tallet vedtok Stortinget konsesjonslovene, noe av det stolteste i norsk historie. Konsesjonslovene ble avgjørende i utviklingen av både norsk industri og oppbyggingen av den norske velferdsstaten. Akkurat som at det for hundre år siden var viktig å ha full nasjonal kontroll over bruken av våre nasjonale energiressurser, er det heller ikke nå i Norges interesse å la EU regulere norsk strøm ut ifra sine interesser og sitt system.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer