DEBATT

Apekopper:

Norge mangler beredskap

Myndighetene mangler fantasi når det gjelder å forestille seg hva som kan gå galt.

ALVORLIG: Apekopper muterer ikke like lett som influensavirus, men alle gener kan mutere, det er derfor det finnes evolusjon. Teoretisk kan det nå oppstå en ny variant som er like alvorlig som koppevirus, skriver kronikkforfatteren. Foto: Brian W.J. Mahy / Reuters
ALVORLIG: Apekopper muterer ikke like lett som influensavirus, men alle gener kan mutere, det er derfor det finnes evolusjon. Teoretisk kan det nå oppstå en ny variant som er like alvorlig som koppevirus, skriver kronikkforfatteren. Foto: Brian W.J. Mahy / Reuters Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ingen kunne vite at det skulle oppstå en coronapandemi som sendte store deler av verden i lockdown, eller at det skulle bli en krig mot Ukraina som truer verdens matforsyning.

AVGJORT: Johnny Depp vant en knusende seier i søksmålet mot ekskona, Amber Heard må betale 15 millioner dollar til eksmannen. Video: Reuters Vis mer

Det er likevel vanskelig å forsvare at det norske helsevesenet holdt på å slippe opp for munnbind i starten av pandemien og at kornsiloene i Norge står tomme, eller er bygget om til hybelhus og kulturhus, med den følge at vi kan bli nødt til å overby fattige land for å få matkorn.

Brannforsikring er ikke kostnadseffektivt når huset ikke brenner, men få velger å la være å forsikre. Myndighetene mangler fantasi når det gjelder å forestille seg hva som kan gå galt.

Vi har i Norge hatt store epidemier med meningokokksykdom, smittsom hjernehinnebetennelse, som særlig rammer de minste barna, og aldersgruppen 14–25 år. Toppene kommer med 30–40 års mellomrom, den siste begynte på slutten av 1970-tallet.

Det er nå nesten ingen meningokokktilfeller i Norge. Vaksineringen før russetida mot meningokokkgruppene ACWY kan ha medvirket til at nivået holdes lavt. I den siste meningokokkepidemien var det meningokokk B som dominerte. De få tilfellene som forekommer nå er gruppe C og Y.

Vaksinen mot meningokokk B er dyrere enn den mot ACWY, den må gis i to doser, og variasjon i stammene kan forårsake at effekten kan variere. På bakgrunn av de aktuelle tilfellene kan det fortone seg som at vaksinering mot ACWY er mest kostnadseffektivt.

Problemet er at vi ikke vet når og hvorfor disse epidemibølgene kommer. Den historiske kurven roper at neste epidemi kan komme når som helst, og vi vet ikke om det kan bli meningokokk B som en av de andre. Om det kommer en meningokokk B-epidemi finnes det ikke noe beredskapslager for å vaksinere 25 årsklasser med barn og unge.

Vi risikerer å få en epidemi der hundrevis av helt friske unge mennesker igjen vil dø. Folkehelseinstituttet følger nøye med på utviklingen, men smittedata kan bare gi oss data om det som skjer, og har skjedd, ikke om hva som vil skje.

Ifølge WHO finnes det over 200 zoonoser, sykdommer som har dyr som reservoar, men som av og til går over på mennesker. Noen ganger er det eksisterende smittestoffer som tilfeldigvis blir overført til mennesker, andre ganger oppstår det nye mutasjoner som blir farlige for mennesker.

Influensa, hiv, ebola, SARS og covid-19 er eksempler på zoonoser fra nyere tid. Tuberkulose og meslinger har plaget menneskeheten i tusener av år. Man trenger ikke å være synsk for å spå at nye pandemiske zoonoser vil komme.

Apekopper forårsakes av et virus som er svært likt koppeviruset, som ble erklært utryddet i 1980. Sannsynligvis døde ca. 20 prosent av dem som fikk kopper. Man regner med at 300 millioner mennesker døde av kopper på 1900-tallet. Sykdommen kunne ramme alle.

De som overlevde denne smertefulle sykdommen ble ofte vansiret av koppearr. Sykdommen kunne overføres med direkte og indirekte kontaktsmitte, med dråper gjennom luft og kanskje også ved luftsmitte. Er det noe som kan skremme en infeksjonsmedisiner er det muligheten for at et virus som koppeviruset skal oppstå igjen.

Apekopper finnes blant ville gnagere og aper i Afrika. Det har vært sjeldne tilfeller hos mennesker som har vært i direkte kontakt med smittede dyr, og noe ytterst få tilfeller der det er påvist smitte mellom mennesker i nær kontakt. At det nå har vært 1300 tilfeller blant mennesker i DR Kongo, og 557 tilfeller de siste ukene i andre land er helt nytt. Det må ha skjedd en forandring av apekoppeviruset.

Inntil videre ser det ut til at viruset bare overføres ved nær fysisk kontakt, og det har vært milde sykdomsforløp.

Når viruset nå sprer seg mellom mennesker kan det bli et seleksjonspress som gjør at mutasjoner som gir økt smittsomhet mellom mennesker overlever. Apekopper muterer ikke like lett som influensavirus, men alle gener kan mutere, det er derfor det finnes evolusjon.

Teoretisk kan det nå oppstå en ny variant som er like alvorlig som koppevirus. Ingen vet om det vil skje. Det er svært få som er født etter 1976 som har fått koppevaksine, så en slik epidemi vil i hovedsak ramme yngre mennesker.

Hva slags beredskap mot kopper har vi i Norge? Vi har smittevernutstyr, og har øvd på gode smitteverntiltak. Vi har lært at lockdown kan være nødvendig og gjennomførbart. Vi står sterkere nå enn vi ville ha gjort før covid-19-pandemien. Norge har et lager med koppevaksine, men hvilken koppevaksine og hvor mange doser, er unntatt offentlighet. Kanskje er det levende koppevaksine, som er en farlig vaksine.

Den må dessuten settes med gaffelnåler, antallet på lager er hemmelig. Det finnes også en vaksine laget av kukoppevirus som ikke kan formere seg i kroppen, og som regnes som ufarlig. USA har bestilt 13 millioner doser av den vaksinen, med ventet levering til neste år. Det ser ut til at vi kan bli med på et felles EU-innkjøp.

Folkehelseinstituttet følger inntil videre situasjonen nøye, i bakspeilet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer