KOMMENTARER

Norge roter bort strømkrisa

I alt bråket om strømprisen kaster politikerne bort en mulighet til å løfte det som virkelig kan løse krisa på lang sikt.

MIRAKLER: Finansminster Trygve Slagsvold Vedum sier det ikke finnes noen mirakelkur mot høye strømpriser. Hans bidrag til debatten utretter ikke akkurat mirakler, heller. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
MIRAKLER: Finansminster Trygve Slagsvold Vedum sier det ikke finnes noen mirakelkur mot høye strømpriser. Hans bidrag til debatten utretter ikke akkurat mirakler, heller. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det var ingen overraskelse. Et flertall i Stortinget stemte torsdag for strakstiltak for å bøte på de høye strømprisene.

Det er viktig. Nordmenn som havner i en vanskeligere økonomisk situasjon på grunn av hoppet i prisene, får nå hjelp et stykke på vei.

Likevel har debatten om strømprisen den siste tida vært ganske begredelig. Det er skuffende og svakt at en krise som denne ender opp med en debatt som omtrent utelukkende handler om strakstiltak.

Politikerne virker aller mest opptatt av å helle kaldt vann på brannsåret, og lite villig til å løfte det som kan løse dette problemet på lang sikt: Mer kraftutbygging, mer energisparing og mer hjelp til de fattigste til å håndtere dette på lengre sikt.

Da risikerer vi å være like langt når strømprisen skyter i været neste gang.

KOMMENTATOR: Geir Ramnefjell er politisk redaktør i Dagbladet.
KOMMENTATOR: Geir Ramnefjell er politisk redaktør i Dagbladet. Vis mer

«Det finnes ingen mirakelkur mot høye strømpriser» sa nyslått finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Klassekampen denne uka. Bidraget hans til debatten er heller ikke akkurat noen mirakelkur.

Vedum la skylda på at den forrige regjeringen hadde vært for strømkabler, og understreket at denne regjeringen ikke ønsket å bygge flere.

Det er en perfekt illustrasjon på hvor tom og meningsløs energidebatten blir, takket være ledende politikere. I stedet for å diskutere de reelle utfordringene, bruker man symbolsaker. Er det for å forvirre folk?

KULDESJOKK: Været i Bodø har fått mye oppmerksomhet i forkant av Bodø/Glimts møte med Roma i UEFA Conference League. Vis mer

Faktum er nemlig dette: Det er ingen reell politisk uenighet om strømkabler i Norge i dag. I alle fall ikke når vi ser på de konstellasjonene som har utgjort et flertall på Stortinget. Både den forrige regjeringen, og den før der igjen, var for å bygge strømkabler til utlandet. Det har vi gjort siden 1970-tallet for å sikre stabile forhold i energisystemet vårt. Vi har nå 17 kabler totalt. Det gir det offentlige Norge som stort sett eier selskapene som selger strømmen, gode inntekter. I snitt gir det litt høyere pris, men i perioder gir det langt lavere pris. Vinteren 2018 ville strømprisen i Norge vært langt høyere uten strømkablene.

Det har altså gitt mening å bygge de kablene vi har nå. Heldigvis vinner de gode argumentene ofte fram i norsk politikk, og derfor har det blitt politisk flertall for å bygge dem.

Det er heller ingen som ønsker å bygge flere kabler nå. Det er bred enighet blant de politiske partiene på Stortinget om at Norge nå må se hvordan energimarkedet utvikler seg, og hvordan strømkablene vi allerede har i dag påvirker oss i Norge, før vi tenker på å lage flere. Europa står i begynnelsen av en stor energiomstilling, hvor landene på kontinentet skal skifte ut sin energiproduksjon fra fossilt til fornybar. Norge kan bidra, og tjene gode penger, med den mest forutsigbare av de fornybare energikildene: Vannkraft. Vi kan likevel ikke løse hele problemet alene, og må også ivareta våre egne forbrukere og konkurransefordeler for kraftkrevende industri her hjemme. Derfor har Norge is i magen, og avventer flere kabelutbygginger.

Det store, uløste problemet er hvordan vi skal få tilgang på mer kraft. Til tross for at Norge har nesten hundre prosent fornybar energiproduksjon i dag, takket være vannkraft, er ikke dette nok. Hele samfunnet skal i praksis elektrifiseres, og dermed trenger vi mye mer kraft - både ved utbygginger og med grep for å spare mer på strømmen.

Det er ikke nok bare å oppgradere vannkraften. Det ville heller ikke hjulpet om vi hadde kuttet ledningene til utlandet - det er ikke så store mengder vi produserer. Vi ville til slutt sittet igjen med for lite kraft, og kraftig svekket forsyningssikkerhet.

Nå «kaster vi bort» strømkrisa. En prissjokk som det vi opplever nå skaper store, politiske bølger. Norske politikere må utnytte dette til å få fart på de reelle diskusjonene om de nødvendige løsningene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer