LEDER

Ny forsvarsavtale:

Norge som USA-koloni

Norge frasier seg nasjonal selvstendighet i straffesaker mot amerikanske soldater på norsk jord. Den nye forsvarsavtalen med USA har en kolonial karakter.

PROBLEMATISK AVTALE: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen signerer samarbeidsavtale mellom Norge og USA i april i år. Foto: NTB
PROBLEMATISK AVTALE: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen signerer samarbeidsavtale mellom Norge og USA i april i år. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I april i år inngikk Norge en ny militæravtale med USA. Regjeringen Solberg beskrev avtalen som en modernisering. Kritikerne kalte militæravtalen et knefall for verdens største militærmakt. Det er særlig to sider ved militæravtalen som er problematiske: Uthulingen av norsk basepolitikk og amerikansk jurisdiksjon på norsk jord.

Basepolitikken bygger på at fremmede lands styrker ikke skal få åpne baser på norsk jord så lenge Norge ikke er angrepet eller utsatt for trusler om angrep. Militæravtalen legger til rette for amerikansk tilstedeværelse og trening i Norge Den åpner for at det opprettes såkalte omforente områder på norske militærbaser. Det forventes at USA skal foreta betydelige militære investeringer i disse basene.

Amerikanske styrker i Norge får en spesiell juridisk beskyttelse. Avtalen legger opp til at det er USA, ikke Norge, som skal ha «førsteretten til å straffeforfølge ikke-tjenstlige handlinger foretatt av den amerikanske styrken». Dette vil også omfatte de militæres familiemedlemmer. Det er USA som skal avgjøre hva som er tjenstlige og ikke-tjenstlige handlinger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.