LEDER

Ny forsvarsavtale:

Norge som USA-koloni

Norge frasier seg nasjonal selvstendighet i straffesaker mot amerikanske soldater på norsk jord. Den nye forsvarsavtalen med USA har en kolonial karakter.

PROBLEMATISK AVTALE: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen signerer samarbeidsavtale mellom Norge og USA i april i år. Foto: NTB
PROBLEMATISK AVTALE: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen signerer samarbeidsavtale mellom Norge og USA i april i år. Foto: NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I april i år inngikk Norge en ny militæravtale med USA. Regjeringen Solberg beskrev avtalen som en modernisering. Kritikerne kalte militæravtalen et knefall for verdens største militærmakt. Det er særlig to sider ved militæravtalen som er problematiske: Uthulingen av norsk basepolitikk og amerikansk jurisdiksjon på norsk jord.

SKAPER REAKSJONER: Denne seksjonen under Nord-Koreas militærparade vekker oppsikt. Video: AP. Musikk: Epidemic Sound Vis mer

Basepolitikken bygger på at fremmede lands styrker ikke skal få åpne baser på norsk jord så lenge Norge ikke er angrepet eller utsatt for trusler om angrep. Militæravtalen legger til rette for amerikansk tilstedeværelse og trening i Norge Den åpner for at det opprettes såkalte omforente områder på norske militærbaser. Det forventes at USA skal foreta betydelige militære investeringer i disse basene.

Amerikanske styrker i Norge får en spesiell juridisk beskyttelse. Avtalen legger opp til at det er USA, ikke Norge, som skal ha «førsteretten til å straffeforfølge ikke-tjenstlige handlinger foretatt av den amerikanske styrken». Dette vil også omfatte de militæres familiemedlemmer. Det er USA som skal avgjøre hva som er tjenstlige og ikke-tjenstlige handlinger.

Militæravtalen dikterer at det er USA, ikke Norge, som skal få holde på medlemmer av de amerikanske styrkene eller familiemedlemmer mens en sak etterforskes. Heller ikke hvis varetektsfengsling ansees som nødvendig for å hindre bevisforspillelse, får norske myndigheter lov til å varetektsfengsle amerikanske soldater.

I en reportasje i Dagbladet kommer det fram at Forsvarsdepartementet i sitt høringssvar innrømmer at avtalen kan svekke påtalemyndighetens evne til å etterforske alvorlige lovbrudd. Hvis de amerikanske myndighetene ikke samarbeider, vil det kunne føre til at Norge ikke er i stand til å etterforske alvorlige straffesaker og forfølge saken for domstolene.

Etableringen av et omfattende amerikansk, militært nærvær i Norge vil øke spenningen i Nordområdene og være i strid med basepolitikken. All verdens formaliteter og kreativ begrepsbruk kan ikke skjule det. At Norge frasier seg nasjonal selvstendighet når det gjelder straffesaker, understreker avtalens koloniale karakter. Skjer det alvorlige lovbrudd, vil slike saker bli en stor belastning på forholdet mellom Norge og USA.

Norge trenger NATO og et militært samarbeid med USA. Samtidig vil forsvaret av Norge alltid være en norsk oppgave. Vi er ikke tjent med avtaler som undergraver norsk selvstendighet og som øker spenningen i nord.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer