DEBATT

Krigen i Ukraina:

Norge tjener fett på krigen

Når det fosser hundrevis av ekstramilliarder inn til Norge må vi tenke lenger enn til vår egen sparegris.

HISTORISK MULIGET: Krigsprofitten fra Ukrainakrigen er en historisk mulighet til å gjøre det riktige. Den muligheten bør regjeringen bruke, skriver kronikkforfatteren. Her er statsminister Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Ukrainian Presidential Press Service / AFP
HISTORISK MULIGET: Krigsprofitten fra Ukrainakrigen er en historisk mulighet til å gjøre det riktige. Den muligheten bør regjeringen bruke, skriver kronikkforfatteren. Her er statsminister Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Ukrainian Presidential Press Service / AFP Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Krigsprofitten fra Ukraina-krigen bør investeres i Ukraina, ikke i oljefondet. Skatteetaten melder om en svimlende rekord: Petroleumsskatten til den norske statskassa for 2022 ventes å bli på over 700 milliarder kroner, altså mer enn det dobbelte av den rekordhøye petroleumsskatten i 2021 på 295 milliarder kroner.

ANGREP: Ukrainske spesialstyrer hevder de har ødelagt flere russiske rakettutskytere. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Enda fire hundre milliarder mer enn Norges normalt veldig store oljeinntekter, på bare ett år. Dette er krigsprofitt. Et hardt ord. Heldigvis driver ikke Norge kynisk utnytting av Ukraina-krigen. Men de ekstreme olje- og gassprisene og inntektene til Norge skyldes i stor grad katastrofen som nå rammer Ukrainas folk.

Altså krigsprofitt like fullt, noe blant andre Polens statsminister Morawiecki har påpekt. Det pleier å være oss som vifter med moralske pekefingrer mot ham, så vi bør høre etter når det for en gangs skyld er omvendt.

Det er typisk norsk å avfeie debatt om moralsk og langsiktig ansvar for ting vi nordmenn tjener voldsomt mye penger på. Vi kaller det irritert for moralisme, og snakker helst ikke om moral sammen med olje, klima og forbruk. Men nå står vi overfor et ekstra tydelig spørsmål:

Er det moralsk riktig, og er det en god investering av Norge, å putte enorm krigsprofitt rett i vårt eget allerede veldig store oljefond? Dette er uforutsette ekstrainntekter, ikke planlagte inntekter som vi trenger i noe budsjett.

Nylig foreslo MDG på Stortinget å sette ekstraoverskuddet Norge får av høye olje- og gasspriser i et Solidaritetsfond, som skal støtte gjenoppbygging av Ukraina, hjelpe land som tar imot mange flyktninger, og avhjelpe for eksempel sultkatastrofen som nå truer i Somalia. MDG og Venstre stemte for. Alle andre partier stemte mot.

Ikke engang MDG er så snille at vi vil gi bort alle oljeinntektene. Vi vil beholde den «normale» inntekten, som jo allerede er nok til å gjøre oss til verdens rikeste. Men alle partier unntatt MDG og Venstre mener tilsynelatende at også ekstramilliardene rettmessig tilhører oss, og at vi trenger dem mer enn andre. Selv Rødt og SV mener det.

To argumenter går igjen:

  • I Norge sliter så mange med høye priser, forskjellene er så store, og behov i helsevesen og skole er så akutte, at vi trenger pengene til det. Jeg er helt enig i at vi må gjøre mer for å utjevne forskjeller og reparere skolebygg. Men dette argumentet innebærer at verdenshistoriens rikeste land ikke kan fikse sånt uten at det ramler 400 ekstramilliarder ned i huet på oss.

Én ting er at argumentet er direkte feil, fordi krigsprofitten vil gå rett til oljefondet, ikke til helse- og sosialbudsjettene. Men prinsipielt, hva slags argument er dette overfor samtlige andre land i verden, som er pukka nødt til å gjøre akkurat det som det politiske flertallet i Norge tilsynelatende ikke vil gjøre, nemlig prioritere utjevning, helse og skole foran andre ting?

  • Oljefondets inntekter har krympet fordi aksjemarkedet krymper, derfor er det rimelig å bruke ekstramilliardene til å fylle opp igjen fondet. Men aksjemarkedets natur er jo at det svinger. Vi småsparere blir tutet ørene fulle av det, og får beskjed om å være forberedt på opp- og nedturer.

Det norske oljefondet har vokst kolossalt fordi verdens aksjekurser har vokst så mye. Den profitten har vi beholdt. Men når aksjekursene for en gangs skyld ikke går oljefondets vei, er det da riktig å kompensere med krigsprofitt?

Jeg mener det er moralsk feil å ta ekstragevinsten selv. Flere hundre milliarder som bokstavelig talt oppstår på grunn av andre menneskers ulykke bør tilhøre menneskene som blir rammet. Ja, Norge hjelper Ukraina med utstyr og milliarder. Det er godt. Men samtidig kutter regjeringen i bistanden til verdens fattigste. Det smaker vondt.

De som misliker moral i politikken kan lene seg på et annet, kaldt og interessepolitisk argument: Hva tjener vi egentlig mest på? Å investere disse pengene gjennom oljefondet i verdens aksjemarkeder? Eller tenke slik USA tenkte med Marshall-hjelpen: De ga bort enorme summer for å bygge opp Europa etter krigen, fordi de skjønte at de ville tjene mye mer på å få Europa raskt på beina enn på å beholde pengene selv.

Bare i 2022 kan Norge, fullstendig kostnadsfritt, investere over 400 milliarder i å bygge opp igjen velferden til andre mennesker, så de kan bygge fred og utvikling og delta i en internasjonal økonomi som også Norge er avhengig av på lang sikt.

Krigsprofitten fra Ukraina-krigen er en historisk mulighet til å gjøre det riktige. Den muligheten bør regjeringen bruke. Neste sjanse er statsbudsjettet som skal legges fram til høsten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer