LEDER

Norge trenger en kampanje for strømsparing

Europa er i krig, energikrisa krever strakstiltak. Det første vi må gjøre er å spare på strømmen.

UTFORDRES: Regjeringspartner Senterpartiet vil strupe strømeksporten. Statsminister Jonas Gahr Støre bør svare med å oppfordre til strømsparetiltak. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTFORDRES: Regjeringspartner Senterpartiet vil strupe strømeksporten. Statsminister Jonas Gahr Støre bør svare med å oppfordre til strømsparetiltak. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

De skyhøye strømprisene i Sør-Norge er i seg selv motivasjon for å spare på forbruket. Riktig nok dempes motivasjonen hos vanlige forbrukere og enkelte andre som mottar strømstøtte. Den er nødvendig, men bør ikke økes på en måte som gjør at alle spareincentiver forsvinner.

Når energisituasjonen er i ferd med å bli kritisk i Europa, når nivåene i vannmagasinene i Sør-Norge er svært lave, er det likevel på tide at regjeringen i Norge gjør mer for å oppfordre til reduksjon i strømforbruket.

Selv om sannsynligheten er lav, kan det bli strømrasjonering i vinter. Det understreker behovet for deg og meg til å kutte i forbruket nå.

USIKKERHET: Statsminister Jonas Gahr Støre forstår at mange er bekymret for femtiden. Fotograf i Madrid: Bjørn Langsem. Reporter i Madrid: Caisa Linea Hagfors. Vis mer

Energistyrelsen i Danmark, det danske energidirektoratet, har nylig sendt ut kampanjemateriale med praktiske sparetips til bruk i vårt naboland. Bakgrunnen er enkel og presis:

«Den skal hjelpe dansker med å spare på energi i en tid med historisk høye energipriser, og en usikker energiforsyning til Europa».

I Tyskland, hvor forbrukere og næringsliv nær sagt hver dag lever i usikkerhet om hvordan gassforsyningen fra Russland vil utvikle seg, har for lengst iverksatt sparekampanjer – og forbruket faller.

Energinasjonen Norge har vært bortskjemt med rikelig og billig strøm. Det har gjort oss til en sinke når det gjelder energieffektivisering. Dette poenget har vært gjentatt i årevis, likevel skjer det for lite. Det er som om vår historiske særstilling gjør oss immune mot å ta behovet for strømsparing inn over oss.

Nå i sommer når debatten om lave nivåer i vannmagasiner og høye priser har rast, er den politiske refleksen at vi må kutte strømeksporten til utlandet.

Det er en vrangforestilling at dette vil løse våre problemer. Særlig nå. I sommer er det hovedsakelig elvekraft og vindkraft som eksporteres ut av landet, kraft som ikke kan lagres.

Dessuten har vi mange år tidligere vært helt avhengig av import for ikke å ha for lite kraft her til lands – seinest i 2019.

Norge vil dessuten innen få år nærme seg vedvarende kraftunderskudd, ifølge Statnett. Behovet for mer kraft øker i takt med elektrifisering av transport og industrier.

Strømsparing er rett og slett en helt nødvendig del av den hverdagen vi er på vei inn i. Potensialet er enormt. Bare strømsparing i bygg vil kunne utgjøre 20 TWh – noe som tilsvarer hele den norske vindkraftutbyggingen.

Energisparing krever politiske tiltak, støtteordninger og langsiktig, planmessig arbeid. Det går likevel an å starte med en kampanje for å bevisstgjøre befolkningen. Omstendighetene er ekstraordinære. Mangelen på energi og prisgaloppen skyldes hovedsakelig at det er krig i Europa. Motstanderen er de autoritære makthaverne i Russland, som samtidig er kontinentets største leverandør av energi.

Oslo oppfordret i vår innbyggerne om å spare på vannet, og forbruket falt med 10-15 prosent. I dagens situasjon er det en unnlatelsessynd å ikke forsøke tilsvarende med strømmen. Det haster.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer