LEDER

Norges kriseforståelse

Det er merkelig at omstillingen, formingen av det nye Norge, ikke spiller en mer sentral rolle i regjeringens fortelling til det norske folk.

KRISEPOLITIKK: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
KRISEPOLITIKK: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

«EU vedtar og gjennomfører klimapolitikk på løpende bånd. I Kina går den grønne omstillingen raskere enn planlagt. Gjør de det fordi de er bedre enn hos, fordi de har høyere moral?»

Leder i klimaorganisasjonen Zero Sigrun Aasland stilte spørsmålet under den årlige Zerokonferansen i Oslo torsdag - og svarte selv: «Nei, det er fordi de ser skriften på veggen, og de har ikke oljeinntekter som holder dem tilbake».

Statsminister Jonas Gahr Støre sier til Dagbladet at det er grunn til å være urolig etter regjeringens pressekonferanse. Vis mer

Norge har nå fantastiske inntekter fra olje - og særlig gass. Det er mange som var vanskelige tider i Norge på grunn av stigende priser, men som nasjon har Norge nok en gang trukket vinnerloddet.

Som en annen deltaker på konferansen likevel poengterte fra scenen: Grunnen til at vi har disse ekstraordinære inntektene er fordi markedet vi selger til, så raskt som mulig forsøker å gjøre seg uavhengig av varen vi selger.

Innsikten kom fra Anders Hærland i investeringsselskapet Vanir, som blant annet eier en liten del av batteriprodusenten Freyr. Dette gir grunnlag for en kriseforståelse, og den mangler i Norge, la Hærland til.

Vi slutter oss til kritikken. Selskapet DNV la tidligere denne uka fram sin nye rapport om energiomstilling i Norge. Den konkluderer med at energikrisen i Europa vil føre til at etterspørselen etter gassen vår vil bli mindre enn man hadde trodd «på lang sikt». Lang sikt på konsulentspråk betyr 15 år.

15 år er ikke lenge. I politisk forstand er det forsvinnende kort tid. Zerokonferansen har for eksempel hatt dette samme budskapet om omstilling og grønn vekst i 17 år. Den første konferansen ble arrangert i 2006.

Næringsminister Jan Christian Vestre snakker bokstavelig talt på inn og utpust om virkemidler og nye prosjekter, og sammen med klima- og miljøminister Espen Barth Eide har regjeringen et sterkt duo på dette området.

Det er likevel merkelig at omstillingen, formingen av det nye Norge, ikke spiller en mer sentral rolle i regjeringens fortelling til det norske folk.

Hvor er vi på vei, og hvordan skal vi komme oss dit? Her er det for mange løse tråder. Enhver regjering som vil sikre oppslutning trenger et budskap på dette området som er visjonært, troverdig – og konkret.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer