DEBATT

Skatt og ulikhet

Norges mest undervurderte skatt

Alle skatter kan påvirke arbeidsplasser og investeringer. Det relevante spørsmålet er derfor om formuesskatten er mer eller mindre skadelig enn andre skatter.

MER ELLER MINDRE SKADELIG: Alle skatter kan påvirke arbeidsplasser og investeringer. Det relevante spørsmålet er derfor om formuesskatten er mer eller mindre skadelig enn andre skatter, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock/NTB
MER ELLER MINDRE SKADELIG: Alle skatter kan påvirke arbeidsplasser og investeringer. Det relevante spørsmålet er derfor om formuesskatten er mer eller mindre skadelig enn andre skatter, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Etter en ny forskningsrapport om formuesskatt har debatten vært opphetet. Rapporten av Marie Bjørneby (NMBU), Simen Markussen og Knut Røed (Frischsenteret) konkluderer med at formuesskatten gjør at små- og mellomstore bedrifter ansetter flere medarbeidere. Dette fikk professorene Kjetil Storesletten (UiO) og Torfinn Harding (UiS) til å reagere. I innlegg i Dagens Næringsliv og i radiodebatt på NRK, har kritikerne og rapportens forfattere diskutert om resultatene i rapporten er til å stole på.

Rapporten er dessverre krevende å forstå, også etter debatten som har foregått. Mens debatten har dreid seg mest om metoden, mener jeg spørsmålet de stiller, på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet, i liten grad kan svare på om formuesskatten er en god skatt eller ikke.

For det første er ikke arbeidsplasser det naturlige målet på hvor skadelig skatten er. Dersom skatten fører til at disse bedriftene ansetter flere, betyr det stort sett at det er færre som jobber andre steder. Det relevante er om arbeiderne er mer produktive i de bedriftene rapporten ser på.

Produktivitet dreier seg om hvor mye vi produserer per arbeider, og dette bestemmer inntektene på sikt. Formuesskatten kan påvirke produktiviteten dersom de som må betale den endrer sine investeringer. Det finner ikke rapporten særlig støtte for, men kritikken av metoden som er kommet fram i debatten gjelder også her.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer