DEBATT

Havet:

Norges skjulte formue

Vi trenger langsiktig forskning for at kysten og havet skal fortsette å gi oss det vi trenger for å beholde vår identitet, velvære, sysselsetting og økonomi.

RIKDOM: Et titall fiskearter gyter langs kysten. Torsk og hyse henger seg på fra Lofoten, og uer kommer inn fra sokkelskråningen. Lodde kommer inn sist fra Finnmarkskysten, skriver kronikkforfatterne. Her fra Reine i Lofoten. Foto: David og Judy Lomax / REX
RIKDOM: Et titall fiskearter gyter langs kysten. Torsk og hyse henger seg på fra Lofoten, og uer kommer inn fra sokkelskråningen. Lodde kommer inn sist fra Finnmarkskysten, skriver kronikkforfatterne. Her fra Reine i Lofoten. Foto: David og Judy Lomax / REX Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kyst og hav har i alle tider vært avgjørende for norsk identitet, velvære og økonomi. Vi nordmenn fant opp fiskeredskap og båter lenge før vi fikk ski på beina.

Norske fjorder og kysten vår er vakre, unike, mangfoldige og rike. Titalls hvalarter kommer fra den sørlige halvkule for å beite på rike fiskeressurser. Mange millioner av sjøfugl fra hele Nord-Atlanteren kommer for å hekke langs norskekysten.

Derfor er ikke bare vi i Norge avhengig av norskekysten, den er også viktig i verdenssammenheng, både for mennesker og dyr.

Kysten vår har en variert topografi, fra små og beskyttede skjærgårder og store og dype fjorder på sokkelen, til store, dype og sterkt eksponerte områder utenfor sokkelen. Dette gir rom for mange ulike naturtyper og leveområder.

Innerst i Skagerrak dannes Kyststrømmen. Den flommer først sørvest ut fra Skagerrak, så nordover langs hele resten av norskekysten. Over grunne banker skapes strømvirvler slik at vannmassene oppholder seg der over lengre tid. Dette er samlingsplasser for drivende plankton, fiskeegg, larver og yngel.

Sokkelskråningen har en sterk, styrende virkning på havstrømmen fra Norskehavet med sine dype bassenger. Det resulterer i en sterk, ensrettet og smal atlanterhavstrøm langs norskekysten, med hyppige interaksjoner med Kyststrømmen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer