DEBATT

Sjøfolk:

Norsk lønn i norske farvann

Norske sjøfolk skal ikke utkonkurreres på lønn på hjemmebane.

ORDNA FORHOLD: I dag kan skip seile mellom norske havner og tilby maritime tjenester på internasjonale lønninger. Det skal det bli en slutt på. Vi skal ha ordnede forhold i norske havområder, slik vi skal ha det på land, skriver fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran. Foto: Torstein Bøe / NTB
ORDNA FORHOLD: I dag kan skip seile mellom norske havner og tilby maritime tjenester på internasjonale lønninger. Det skal det bli en slutt på. Vi skal ha ordnede forhold i norske havområder, slik vi skal ha det på land, skriver fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norge er en stor havnasjon. Dette har i alle tider gitt grunnlag for arbeid, vekst og verdiskaping, og vi har ei stolt historie som sjøfartsnasjon. Men skal vi sikre norsk maritim kompetanse for framtida, må vi sikre norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel.

I dag kan skip seile mellom norske havner og tilby maritime tjenester på internasjonale lønninger. Det skal det bli en slutt på. Vi skal ha ordnede forhold i norske havområder, slik vi skal ha det på land. Det handler ikke bare om å gi den enkelte en anstendig lønn. Sikrer vi gode vilkår for sjøfolkene, legger vi også til rette for enda mer aktivitet i den komplette norske maritime verdikjeden.

Derfor har jeg satt i gang et lovarbeid hvor regjeringen vil innføre et tydelig krav om norske lønns- og arbeidsvilkår på skip i norske farvann og på norsk sokkel. Det betyr at skip som seiler i norske farvann, uavhengig av hvor de er flagget, må betale norske lønninger.

Dette er viktig av flere grunner. For det første vil norske lønns- og arbeidsvilkår fjerne mye av årsaken til stor sosial ulikhet om bord på skip i norske farvann. Sjøfolk som jobber i samme farvann, i samme type jobber, har store lønnsforskjeller. Utenlandske sjøfolk utfører arbeid på skip i Norge til en brøkdel av norske lønninger. Vi vil ikke tillate sosial dumping i norske farvann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer