Norske lederlønninger på bunnivå

Bare kinesiske ledere tjener mindre enn norske ledere, viser en internasjonal undersøkelse. Men fortsatt har norske ledere til smør på brødet med en gjennomsnittlig inntekt på litt over 1,1 millioner kroner.

Øverst på lønnstoppen troner amerikanske ledere suverent, med en gjennomsnittslønn på 12,7 millioner kroner, viser undersøkelsen som er gjort i 27 industrialiserte land av konsulentfirmaet Towers Perrin.

Norge er ikke med i undersøkelsen, men tall Dagens Næringsliv har innhentet fra Statistisk sentralbyrå plasserer Norge nær bunnen. Bare Kina er bak, mens land som Thailand, Taiwan og Sør-Korea er foran. Svenske ledere havner på 16. plass med en snittlønn på drøye 4 millioner kroner.

- Tallene viser at solidaritetsalternativet har virket, i hvert fall på lederlønningene, sier NHO-president Jens Ulltveit-Moe til Dagens Næringsliv.

Han er overrasket over at forskjellene er såpass store som undersøkelsen viser.

- Det er påfallende at lønningene i land vi sammenligner oss med er flere ganger så høye som i Norge, sier Ulltveit-Moe, som mener internasjonal mobilitet blant ledere vil øke presset på lederlønningene i Norge.

LO-sekretær Ellen Stensrud ser på sin side ikke vitsen med lederlønninger på mange millioner.

- Enhver leder med respekt for seg selv bør gjøre en svært god jobb for å gjøre seg fortjent til en lønn på to eller tre millioner. Man får ikke bedre ledere ved å øke disse høye lønningene ytterligere, sier hun.

(NTB)

Illustrasjonsfoto: SCANPIX
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.