LEDER

Facebook og Google-striden:

Norske politikere har sovet i timen

Facebook og Googles konflikt med australske myndigheter viser at de ikke er så mektige som vi trodde. Nå må kampen tas for å tvinge selskapene til å dele av sitt enorme overskudd.

PRESSES: Facebooks grunnlegger og øverste sjef, Mark Zuckerberg Foto: (AP Photo/Mark Lennihan)
PRESSES: Facebooks grunnlegger og øverste sjef, Mark Zuckerberg Foto: (AP Photo/Mark Lennihan) Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Konflikten i Australia der regjeringen og de store medieselskapene har utfordret Facebook og Google, har vist sårbarheter hos de store medieplattformene som vi kanskje ikke var helt oppmerksomme på. Den tilsynelatende totale dominansen har vist seg å være mindre verdt i en presset forhandlingssituasjon. Det så vi da australske myndigheter truet med å blokkere medieplattformene hvis de ikke var villige til å betale for nyheter fra medieselskapene.

Google kom i en skvis fordi Microsoft sto klare til å utfordre deres markedsdominans med søkemotoren Bing. Microsoft ville gjerne betale medieselskapene. Dersom Google hadde latt være å inngå en avtale, ville Microsoft og Bing i dermed i ett grep overta posisjonen. Facebook sto litt friere, og forsøkte seg med et kontramanøver - de utestengte australske nyhetsformidlere. Det slo feil av mange ulike årsaker, blant annet filtrerte Facebook også bort informasjon fra offentlige nødetater. Den underliggende trusselen for Facebook er likevel at medieplattformen møter sterkere konkurranse. Brukerne deres blir eldre, og andre plattformer - som ikke er blitt sopt inn av Facebooks aggressive oppkjøpsstrategi - vokser sterkt. Selskapet risikerte å slå beina under seg selv ved å fortsette konflikten i Australia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer