DEBATT

Genetikkens tidsalder:

Nøster opp livets kode

Evolusjon og livets tre kan forstås med en presisjon Charles Darwin aldri ville kunnet drømme om.

NYE MULIGHETER: Presise redigeringsverktøy har åpnet helt nye muligheter for endring og forbedring (her vil noen si «forbedring») av egenskaper hos de fleste organismer, skriver kronikkforfatterne. Foto: Shutterstock
NYE MULIGHETER: Presise redigeringsverktøy har åpnet helt nye muligheter for endring og forbedring (her vil noen si «forbedring») av egenskaper hos de fleste organismer, skriver kronikkforfatterne. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er i år 200 år siden Gregor Johann Mendel (1822–84) ble født, noe som behørig feires i mange land. Mendel regnes i dag som et av vitenskapens største navn på grunnlag av sine omfattende krysningsforsøk med erteplanter, som i 1865 ble presentert gjennom to berømte foredrag i Brünn (dagens Brno i Tsjekkia), og som året etter ble utgitt med tittelen «Versuche über Pflanzen-Hybriden» («Eksperimenter i plantehybridisering»).

Sammen med en annen berømt samtidig, Charles Darwin (1809–82) kan det hevdes at de innledet biologiens tidsalder for 160 år siden og at den kombinerte innsikten i hvordan evolusjon og genetikk henger sammen er grunnleggende for å forstå alt vi har av liv og mangfold i dag.

Darwin forsto selve evolusjonsprosessen og at en arvemekanisme var nødvendig, og det var Mendel som presenterte denne arvemekanismen på grunnlag av nitide krysningseksperimenter med erteplanter, og dermed gjorde seg fortjent til betegnelsen «genetikkens far».

Det er denne kombinasjonen av Darwins og Mendels innsikter som gir det vitenskapelige grunnlag for å forstå alt vi har av liv og mangfold, og gitt avgjørende innsikter innen medisin og landbruksvitenskapene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.