DEBATT

Balanse i NRK

NRK-kompasset er kaputt

Mens Civita kaller NRK «venstredreid», får høyreblokkens politikere delta i sendingene 50 prosent oftere enn de rødgrønne.

ET PARADOKS?: Den siden som oftest klager over ubalanse i NRK, er selv kraftig overrepresentert i studio. Et paradoks? Kanskje ikke. Det kan jo tenkes at høyresidens resultatorienterte strateger er klar over hvordan NRK-kompasset fungerer, skriver Magnus Marsdal. Foto: Vidar Ruud / NTB
ET PARADOKS?: Den siden som oftest klager over ubalanse i NRK, er selv kraftig overrepresentert i studio. Et paradoks? Kanskje ikke. Det kan jo tenkes at høyresidens resultatorienterte strateger er klar over hvordan NRK-kompasset fungerer, skriver Magnus Marsdal. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

– Blir ikke det litt dårlig balanse?

Jeg forsøkte å forhandle med NRK-journalisten som ville ha meg med i en radiodebatt mot Kristin Clemet og Torbjørn Røe Isaksen. Begge fra Høyre og Civita.

– Du vet, vi får den samme kritikken fra motsatt side hele tiden, svarte journalisten. – Så jeg tenker at det jevner seg ut over langen.

Målet for NRK er «balanse over tid». Middelet er kjeft: Hvis kjeftingen på ubalanse i NRK er omtrent like sterk fra alle kanter, peker nåla i «NRK-kompasset» mot den gylne middelveien som gir balanse over tid.

Skulle jeg virkelig gjennomføre en radiodebatt med dobbelt så mye taletid til høyresida som venstresida? Og stemmer det egentlig, det hun sa, om at den ubalansen «jevner seg ut over langen»?

På 1970-tallet lanserte Frp-formann Carl I. Hagen anklagen om at NRK er «ARK» – Arbeiderpartiets rikskringkasting. «Det er ikke uten grunn at NRK oppleves som venstredreid», fastslår Civita-leder Kristin Clemet i våre dager: «At NRK for ofte er venstrevridd skyldes en mangel på interesse, innlevelsesevne og kompetanse».

Er anklagene fundamentert i fakta? En undersøkelse gjort av journaliststudenter ved Høgskolen i Volda kan gi noen svar. De har talt opp de ulike partienes deltakelse på TV og radio i 298 sendinger av programmene Politisk kvarter og Dagsnytt 18 i 2018 og 2019.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer