DEBATT

Kritikk av «Atlantic Crossing»

NRK-serien lurer ingen

Hvor er det blitt av diskusjonen og nysgjerrigheten? De nyanserte stemmene? De gjemmer seg, i frykt for å bli trollet, slik vi blir nå.

STORSATSING: Sofia Helin, Tobias Santelmann, og Kyle MacLachlan spiller hovedrollene i det historiske dramaet «Atlantic Crossing». Video: NRK Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Først et lite hjertesukk: det er trist å se den urimelig harde ordbruken i debatten rundt «Atlantic Crossing». Det sentrale spørsmålet er om kronprinsesse Märtha hadde politisk innflytelse på president Roosevelt. Allerede før diskusjonen er i gang, er den redusert til hånende, tabloid posisjonering.

Hvor er det blitt av diskusjonen og nysgjerrigheten? De nyanserte stemmene? De gjemmer seg, i frykt for å bli trollet, slik vi blir nå.

Hvor kommer aggresjonen fra? Atlantic Crossing når et millionpublikum på NRK, har til nå solgt til 30 land, skal vises som første skandinaviske serie på PBS Masterpiece i USA, og har allerede blitt nominert til flere priser, deriblant beste serie og beste manus i Cannes. Fortellingen begeistrer utvilsomt mange.

Alexander Eik, serieskaper og forfatter, og Linda May Kallestein, kulturhistoriker og forfatter.
Alexander Eik, serieskaper og forfatter, og Linda May Kallestein, kulturhistoriker og forfatter. Vis mer

Vi kommenterer aldri anmeldelser av våre verk. Anmelder Inger Merete Hobbelstad, har rett til å mene det hun vil. Men når hun nå bytter hatt og uttaler seg på sviktende grunnlag om seriens historisk-faglige bakgrunn, må vi reagere.

Hobbelstad henviser ikke til egen (manglende) kunnskap, når hun utbasunerer at vi «serverer grove historiske feil». I stedet dilter hun etter forfatter Tor Bomann-Larsen, og tar hans tvilsomme resonnement for god fisk. Snakk om kildekritikk. Ingen av dem viser nysgjerrighet for om vi kan ha funnet nye, interessante vinklinger i vår seks år lange research.

Kronprinsesse Märtha har til nå levd i skyggen av sin mann, kronprins Olav, og kong Haakon. Jo, visst finnes det bøker om henne, men disse preges av å skildre henne på stor avstand. Som dramatikere er vi nødt til å komme så tett som mulig på vår hovedperson.

Derfor har vi i årevis studert henne metodisk og grundig gjennom de fleste kjente kilder, i tillegg til å finne nye. Blant annet har vi snakket med barnebarna til president Roosevelt og andre førstehåndskilder.

En viktig del av arbeidet er å analysere og sammenstille fakta. Vår trygge konklusjon er at prinsesse Märtha hadde innflytelse på Roosevelt i hans arbeid med Lend-Lease. Å påstå at vi gir henne æren alene, er bare tull – se selv i episode 4. Fakta er at hun forsøkte å påvirke Roosevelt til å støtte de allierte, i den perioden han balet med utfordringen.

Dette er nytt for dem som ser på Märtha som en apolitisk skikkelse, uten egne meninger. Men hvorfor avfeie det blankt, uten å først lytte til våre argumenter? Vår analyse bygger på dokumentasjon, kildene er solide.

Dette vil vi utdype i «fakta og fiksjon om Atlantic Crossing», som legges ut på nrk.no etter hver episode. Til nå har flere hundre tusen seere lest sakene. Hvilket viser at seerne selv skjønner at vår historie er en dramatisering. Ingen blir «lurt».

Märtha mottok storkorset av St. Olav Orden, for sin innsats for Norge under krigen. Tror du det var ufortjent, Hobbelstad?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer