DEBATT

Kritikk av «Atlantic Crossing»

NRK-serien lurer ingen

Hvor er det blitt av diskusjonen og nysgjerrigheten? De nyanserte stemmene? De gjemmer seg, i frykt for å bli trollet, slik vi blir nå.

STORSATSING: Sofia Helin, Tobias Santelmann, og Kyle MacLachlan spiller hovedrollene i det historiske dramaet «Atlantic Crossing». Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Først et lite hjertesukk: det er trist å se den urimelig harde ordbruken i debatten rundt «Atlantic Crossing». Det sentrale spørsmålet er om kronprinsesse Märtha hadde politisk innflytelse på president Roosevelt. Allerede før diskusjonen er i gang, er den redusert til hånende, tabloid posisjonering.

Hvor er det blitt av diskusjonen og nysgjerrigheten? De nyanserte stemmene? De gjemmer seg, i frykt for å bli trollet, slik vi blir nå.

Hvor kommer aggresjonen fra? Atlantic Crossing når et millionpublikum på NRK, har til nå solgt til 30 land, skal vises som første skandinaviske serie på PBS Masterpiece i USA, og har allerede blitt nominert til flere priser, deriblant beste serie og beste manus i Cannes. Fortellingen begeistrer utvilsomt mange.

Vi kommenterer aldri anmeldelser av våre verk. Anmelder Inger Merete Hobbelstad, har rett til å mene det hun vil. Men når hun nå bytter hatt og uttaler seg på sviktende grunnlag om seriens historisk-faglige bakgrunn, må vi reagere.

Hobbelstad henviser ikke til egen (manglende) kunnskap, når hun utbasunerer at vi «serverer grove historiske feil». I stedet dilter hun etter forfatter Tor Bomann-Larsen, og tar hans tvilsomme resonnement for god fisk. Snakk om kildekritikk. Ingen av dem viser nysgjerrighet for om vi kan ha funnet nye, interessante vinklinger i vår seks år lange research.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer