Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

NRKs oppgaver

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Gjennom åra er NRK blitt pålagt en rekke oppgaver som ikke nødvendigvis følger av at det er en mediebedrift. Arbeiderpartiet med tilslutning av de andre partiene på Stortinget drev fra første dag kulturpolitikk gjennom NRK. Når institusjonen nå er bedt om å spare penger, må det derfor også legges et kulturpolitisk perspektiv på nedskjæringene i programtilbudet.
  • Det foreligger f.eks. etter hva vi forstår planer om å legge ned Kringkastingsorkestret, KORK. Det kan det sikkert anføres mange gode grunner for, blant annet også den at musikkutøvelse på høyt nivå er tilgjengelig for interesserte gjennom andre kanaler enn NRK. Men hvis man velger å nedlegge KORK, må det sees i dette perspektivet og ikke som en utgiftspost for NRK som det kan skaltes og valtes med som andre utgiftsposter på budsjettet.
  • Landets kulturpolitikk er imidlertid et ansvar som våre politikere har. Derfor bør det være en oppgave for kulturministeren og andre kulturpolitikere i første omgang å ha et overordnet syn på dette. Er KORK så viktig for landets samlede musikkliv at det vil være til stor skade at det legges ned, kan man jo både tenke seg at det beholdes innenfor NRK, eller at det opprettholdes som et musikkselskap utenfor kringkastingen med offentlig støtte. En stor by som Oslo kan selvsagt gjerne ha tre profesjonelle symfoniske orkestre.
  • Nå er det visst lettere for politikere å se NRK som et distriktspolitisk instrument enn som et kulturelt. Forslaget om å slå sammen distriktskontorer fører øyeblikkelig til ramaskrik blant de respektive distrikters politikere, enda lokale nyheter og gjettekonkurranser til grammofonmusikk like gjerne må kunne sendes fra Trondheim som Steinkjer til alle trøndere.
  • NRK har en identitet, historie og kulturpolitisk forpliktelse som ikke uten videre kan justeres gjennom enkeltvedtak under en budsjettprosess. Når institusjonen nå er kommet opp i en økonomisk situasjon der det er nødvendig med betydelige nedskjæringer, er det tid for å stanse en stund og tenke seg om: Hva slags NRK vil vi ha i framtida? Hvilken rolle skal selskapet ha som identitetsskapende og kulturelt medium? Det NRK-interne må så å si veies mot hva vi vil som nasjon. Det kan sikkert gjøres betydelig nedskjæringer i bemanningen i mange avdelinger i NRK, men når det berører institusjonens overordnede rolle i samfunnet, risikerer man plutselig å stå med et helt nytt konsept uten at det er drøftet og besluttet av noen som egentlig har et slikt ansvar.
Hele Norges coronakart