DEBATT

Skatt og ulikhet

Nullskattytere truer demokratiet

Nullskatteyterne viser like mye oppfinnsomhet i aggressiv skatteplanlegging som i utvikling av nye produkter og arbeidsplasser. Det er dårlig samfunnsøkonomi og det svekker demokratiet.

AVHENGIG AV TILLIT: Er det så farlig om ulikhetene øker og tilliten til politikerne synker? Ja, fordi vi står ovenfor store økonomiske innstramminger i overgangen til det grønne skiftet, og etter coronakrisen. Regjeringen er derfor avhengig av innbyggernes tillit og oppfatning av rettferdighet, skriver innsenderen. Foto: Berit Roald / NTB
AVHENGIG AV TILLIT: Er det så farlig om ulikhetene øker og tilliten til politikerne synker? Ja, fordi vi står ovenfor store økonomiske innstramminger i overgangen til det grønne skiftet, og etter coronakrisen. Regjeringen er derfor avhengig av innbyggernes tillit og oppfatning av rettferdighet, skriver innsenderen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Trump betaler mindre i skatt en en ansatt i kassa på Walmart. Apple betaler 0,005 prosent i skatt til Irland. I Norge har antall nullskattytere økt eksplosivt.

Tangen-saken og DNs artikkel om fritaksmodellens milliardsmutthull har satt søkelyset på de etiske og rettslige sidene ved kreativ skatteplanlegging.

Skattedebatten er viktig fordi skatteinntekter er statens viktigste inntektskilde. Reduksjon fører til mindre penger til infrastruktur, forskning og utdannelse, som et velfungerende næringsliv er avhengig av. Kunstsiloer og skulpturparker fra rike filantroper holder ikke.

Å navigere seg til skatteparadis og smutthull er ikke ulovlig, men det er etisk problematisk. Smutthull oppstår ved en glipp, fordi lovgiver ikke er i stand til å forutse alle tenkelige scenarioer. På skatterettens område er rettssikkerhet og forutsigbarhet viktig og den ivaretas ved at lover utformes enklest mulig med en hovedregel uten altfor mange kompliserte og detaljerte unntak.

I denne prosessen kan smutthull oppstå, det vet både skattejurister og deres oppdragsgivere godt. De har tjent milliarder på at Google, Facebook, Amazon og Apple kan ta ut overskudd fra konti på Cayman Islands, selv om verdiene skapes i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer