KOMMENTARER

Corona

Ny pest i en pågående pandemi

Det britiske mutantviruset, som er særdeles smittsomt, truer nå Oslo-regionen. Myndighetene vet ikke hvor det kommer fra eller hvor mange som er smittet. Vi har fått en ny pandemi i en pågående pandemi. Hva verre er: Det kan komme flere og farlige mutanter som vaksinene ikke biter på.

DEN DYSTRE VIRKELIGHETEN: Helseminister Bent Høie har rett når han sier det er nødvendig å opprettholde omfattende nasjonale restriksjoner. Samtidig innebærer det strenge krav til myndighetene når det gjelder å dempe de negative effektene. Foto: Lise Serud / NTB
DEN DYSTRE VIRKELIGHETEN: Helseminister Bent Høie har rett når han sier det er nødvendig å opprettholde omfattende nasjonale restriksjoner. Samtidig innebærer det strenge krav til myndighetene når det gjelder å dempe de negative effektene. Foto: Lise Serud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Situasjonen er kanskje den farligste siden coronaviruset inntok Norge i mars i fjor. Ikke minst fordi kunnskapen om det britiske viruset er svakt, og fordi det er langt mer smittsomt enn den varianten vi til nå har bekjempet.

Alvoret understrekes av ordene de medisinske fagmyndighetene bruker. Helsedirektør Bjørn Guldvog, vanligvis en nøktern og rasjonell mann i tversoversløyfe, sier det nye viruset «har et potensial til å kunne drive fram en tredje bølge med voldsom kraft i Norge». Hans stedfortreder, Espen Rostrup Nakstad, sier det er et virus som er vanskeligere å håndtere og begrense enn de virus vi er vant til.

Dette er rene ord for pengene. Men så er også situasjonen farlig. Her er noen viktige grunner til det:

  • Utbruddet i Nordre Follo har antakelig pågått i tre uker uten at Folkehelseinstituttet (FHI) oppdaget det nye viruset.
  • Ingen vet hvor det kommer fra. Noen spor til Storbritannia er ikke funnet.
  • Ifølge FHI er det risiko for at det muterte viruset har spredt seg ut over Nordre Follo. Nye tilfeller i denne kommunen og i Oslo er nå registrert.
  • Ingen vet hvor mange som er smittet.
  • For at forskere skal kunne oppdage nye mutasjoner som gjør coronaviruset mer smittsomt eller vaksinene mindre effektive, må virus gensekvenseres etter hvert som nye varianter dukker opp.
  • FHI har svært begrenset kapasitet til slik sekvensering. Bare rundt fem prosent av de positive testene i Norge blir undersøkt for nye mutasjoner.

Strenge tiltak er nå under etablering i Nordre Follo og i de omkringliggende kommunene Oslo, Nesodden, Frogn, Ås, Indre Østfold, Moss, Vestby og Enebakk. Disse kommunene utgjør en betydelig del av Oslo-regionen med et felles arbeidsmarked og en befolkning som hyppig forflytter seg innenfor regionen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer