KOMMENTARER

Corona

Ny pest i en pågående pandemi

Det britiske mutantviruset, som er særdeles smittsomt, truer nå Oslo-regionen. Myndighetene vet ikke hvor det kommer fra eller hvor mange som er smittet. Vi har fått en ny pandemi i en pågående pandemi. Hva verre er: Det kan komme flere og farlige mutanter som vaksinene ikke biter på.

DEN DYSTRE VIRKELIGHETEN: Helseminister Bent Høie har rett når han sier det er nødvendig å opprettholde omfattende nasjonale restriksjoner. Samtidig innebærer det strenge krav til myndighetene når det gjelder å dempe de negative effektene. Foto: Lise Serud / NTB
DEN DYSTRE VIRKELIGHETEN: Helseminister Bent Høie har rett når han sier det er nødvendig å opprettholde omfattende nasjonale restriksjoner. Samtidig innebærer det strenge krav til myndighetene når det gjelder å dempe de negative effektene. Foto: Lise Serud / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 72 200 +499
mutantsmittet1 120
døde 623
påvist smittet 115 000 000+307.2K
døde 2 550 000 +10.3K
Se mer

Situasjonen er kanskje den farligste siden coronaviruset inntok Norge i mars i fjor. Ikke minst fordi kunnskapen om det britiske viruset er svakt, og fordi det er langt mer smittsomt enn den varianten vi til nå har bekjempet.

Alvoret understrekes av ordene de medisinske fagmyndighetene bruker. Helsedirektør Bjørn Guldvog, vanligvis en nøktern og rasjonell mann i tversoversløyfe, sier det nye viruset «har et potensial til å kunne drive fram en tredje bølge med voldsom kraft i Norge». Hans stedfortreder, Espen Rostrup Nakstad, sier det er et virus som er vanskeligere å håndtere og begrense enn de virus vi er vant til.

Dette er rene ord for pengene. Men så er også situasjonen farlig. Her er noen viktige grunner til det:

  • Utbruddet i Nordre Follo har antakelig pågått i tre uker uten at Folkehelseinstituttet (FHI) oppdaget det nye viruset.
  • Ingen vet hvor det kommer fra. Noen spor til Storbritannia er ikke funnet.
  • Ifølge FHI er det risiko for at det muterte viruset har spredt seg ut over Nordre Follo. Nye tilfeller i denne kommunen og i Oslo er nå registrert.
  • Ingen vet hvor mange som er smittet.
  • For at forskere skal kunne oppdage nye mutasjoner som gjør coronaviruset mer smittsomt eller vaksinene mindre effektive, må virus gensekvenseres etter hvert som nye varianter dukker opp.
  • FHI har svært begrenset kapasitet til slik sekvensering. Bare rundt fem prosent av de positive testene i Norge blir undersøkt for nye mutasjoner.
MUTERT VIRUS: Raymond Johansen, Byrådsleder i Oslo, sier det må innføres nye drastiske tiltak. Helseminister Bent Høie sier disse kan komme i løpet av fredag 22. januar. Video: Dagsnytt18, NRK Vis mer

Strenge tiltak er nå under etablering i Nordre Follo og i de omkringliggende kommunene Oslo, Nesodden, Frogn, Ås, Indre Østfold, Moss, Vestby og Enebakk. Disse kommunene utgjør en betydelig del av Oslo-regionen med et felles arbeidsmarked og en befolkning som hyppig forflytter seg innenfor regionen.

Å isolere utbruddet i Nordre Follo er derfor av enorm viktighet. Hvis det ikke lykkes er det stor fare for at det britiske viruset vil spre seg i landets mest folkerike region, og derfra til resten av landet.

Danmark har allerede fått oppleve hva det betyr om det nye viruset får spre seg. Der har myndighetene innført strengere nasjonale tiltak etter at sju prosent av alle testede i uke to hadde den britiske virusmutasjonen. I Storbritannia er store deler av landet stengt ned.

I Norge vil regjeringen innføre rødt nivå i alle barnehager, barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler i Oslo og i Follo-regionen. Den forsiktige åpningen regjeringen la opp til tidligere i uka, blir altså rullet tilbake.

MUTERT VIRUS: Ordfører i Nordre Follo kommune Hanne Opdan forteller om inngripende tiltak etter det muterte viruset ble oppdaget. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Jeanette Nyhammer Vik / Dagbladet TV Vis mer

Opposisjonens seier når det gjaldt nasjonal skjenkestopp framstår nå i et nytt og nokså grått lys. Kranene ble raskt åpnet i en rekke norske byer, men det spørs hvor lenge det kan fortsette med en ny og alvorlig smittesituasjon. Samtidig ser ikke regjeringens ja til verdenscup på ski og kvalifiseringskamp i VM i fotball særlig godt ut. Her gikk regjeringen mot fagmyndighetene, men disse beslutningene bør nå omgjøres. Grensekontrollen må bli enda strengere.

For det er jo dette som er lærdommen: Pandemien er ikke en statisk fare. Den er dynamisk fordi viruset endrer seg og påvirker menneskenes forsvarsverker. Vaksinen var veien ut av krise og død, men i dag vet vi at det ikke er så enkelt. Viruset utvikler seg og blir mer effektivt, og det svekker vaksinenes effekt. Ifølge forskerne gjelder det særlig virusvarianter som knyttes til Sør- Afrika og Brasil.

Kampen mot den nye pesten kan bli langt hardere og ta lengre tid enn noen forestilte seg for trekvart år siden. Kanskje kommer vi aldri tilbake til «normale tilstander».

Nokså sakte begynner det å komme mer kunnskap om den langsiktige effekten på dem som har hatt covid-19. For mange som rammes var ikke dette noen vanlig influensa, slik blant annet vaksineskeptikerne hele tida har hevdet. Blant langtidseffektene finnes skader på lungene, hjertet og hukommelsen, nyresvikt, kronisk hodepine og smerter i muskler og ledd. Mange opplever svekket smaks- og luktesans, uro, depresjon og utmattelse.

Det er denne dystre virkeligheten vi må ta inn over oss. Helseminister Bent Høie har rett når han sier det er nødvendig å opprettholde omfattende nasjonale restriksjoner. Samtidig innebærer det strenge krav til myndighetene når det gjelder å dempe de negative effektene. Særlig gjelder det omsorgen for de gruppene som rammes hardest av arbeidsløshet, isolasjon og sykdom.

Makten må stille like strenge krav til seg selv som den nå gjør til alle andre mennesker i dette landet.

Status vaksinasjon Full oversikt

334 863 (6.2%)i Norge har fått dose nr 1
162 511 (3.03%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer