LEDER

Kloden koker

Nye toner, men for lite og seint

USA og Kina varsler nye toner når det gjelder klima i FN.

TROSS ALT: Joe Biden skjønner klima-utfordringen, og er villig til å bruke penger på klimaet. Her fra FN tirsdag kveld. Foto: AP / NTB
TROSS ALT: Joe Biden skjønner klima-utfordringen, og er villig til å bruke penger på klimaet. Her fra FN tirsdag kveld. Foto: AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

To tross alt gode nyheter kom rett etter hverandre da verdens to mektigste personer talte til FNs hovedforsamling tirsdag kveld norsk tid. Først talte USAs president Joe Biden fra FN-bygningen i New York, der han lovte å doble hjelpen til fattige land for å få fart på det grønne skiftet, til mer enn 11 milliarder doller årlig. Det gjør det realistisk å nå FNs mål om til sammen 100 milliarder dollar for å bidra til grønn omstilling, og finansiering av konsekvensene av de stadig mer dramatiske katastrofene også i den fattige delen av verden på grunn av ekstremvær. Så talte den kinesiske presidenten Xi Jinping via en videoskjerm fra Beijing, og lovte å slutte med å finansiere kullkraftverk i utlandet, og i stedet satse på å finansiere grønne alternativer.

Begge deler er framskritt, og understreker at verdens to ledende økonomier, og mest forurensende land - på et vis - er på parti med framtida. Det understreker også noe annet, nemlig at kan FN være med på å spille en viktigere rolle i det grønne skiftet enn det så langt har gjort, simpelthen fordi på dette området så er FNs mektigste enige om noen politiske hovedlinjer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer