LEDER

Kloden koker

Nye toner, men for lite og seint

USA og Kina varsler nye toner når det gjelder klima i FN.

TROSS ALT: Joe Biden skjønner klima-utfordringen, og er villig til å bruke penger på klimaet. Her fra FN tirsdag kveld. Foto: AP / NTB
TROSS ALT: Joe Biden skjønner klima-utfordringen, og er villig til å bruke penger på klimaet. Her fra FN tirsdag kveld. Foto: AP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

To tross alt gode nyheter kom rett etter hverandre da verdens to mektigste personer talte til FNs hovedforsamling tirsdag kveld norsk tid. Først talte USAs president Joe Biden fra FN-bygningen i New York, der han lovte å doble hjelpen til fattige land for å få fart på det grønne skiftet, til mer enn 11 milliarder doller årlig. Det gjør det realistisk å nå FNs mål om til sammen 100 milliarder dollar for å bidra til grønn omstilling, og finansiering av konsekvensene av de stadig mer dramatiske katastrofene også i den fattige delen av verden på grunn av ekstremvær. Så talte den kinesiske presidenten Xi Jinping via en videoskjerm fra Beijing, og lovte å slutte med å finansiere kullkraftverk i utlandet, og i stedet satse på å finansiere grønne alternativer.

- FIN TALE: Statsminister Erna Solberg skrøt av USAs president Joe Bidens tale til FN. Hun påpekte også ulikhetene mellom ham og forgjenger Donald Trump. Reporter/video: Vegard Kvaale Vis mer

Begge deler er framskritt, og understreker at verdens to ledende økonomier, og mest forurensende land - på et vis - er på parti med framtida. Det understreker også noe annet, nemlig at kan FN være med på å spille en viktigere rolle i det grønne skiftet enn det så langt har gjort, simpelthen fordi på dette området så er FNs mektigste enige om noen politiske hovedlinjer.

Det er - tross alt - gledelig. Men det er selvsagt et betydelig tross alt her. Vi minner om at bare i forrige uke så advarte FNs generalsekretær António Guterres oss om at hvis vi følger de nasjonalt fastsatte klimamålene i Parisavtalen så vil vi være langt unna målet om å være under 1,5 graders oppvarming. Da vil kloden koke med 2, 7 graders oppvarming, og katastrofale konsekvenser for mennesker og natur, slik FNs generalsekretær understreket. Vi må altså gjøre mer enn de nasjonale målene forplikter oss til. For å unngå katastrofale følger.

Og der er verken USA eller Kina. Og slett ikke Norge. I USA har vi i det minste nå en president som erkjenner problemet, og snakker om at vi veldig snart er ved et punkt der det ikke lenger er noen vei tilbake. Men også Bidens USA gjør for lite, for seint. Det samme gjør Kina. For selv om 55 prosent av finansieringen av kullkraft i den fattige del av verden nå stanser helt, så har det så langt i 2021 ikke vært investert kinesiske penger i utenlandske kullkraftverk. Politikken følger her økonomien, fordi det ikke lenger er lønnsomt med kull.

Men i Kina bygges det et nytt kullkraftverk i uka, og to tredeler av verdens energi fra kull produseres i landet. Kina snakker pent om klimaet, men er like lite innstilt på å ta en for laget - det vil si verden - som Norge. Imens går verden sin skjeve gang, selv om vi - igjen, tross alt - registrerer litt andre toner i FNs hovedforsamling.

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer