DEBATT

Sian-demonstrasjonenene

Nynazistisk frisone?

I stedet for at samfunnet legger enkelte juridiske barrierer i veien for nynazister, er de fleste barrierene som skulle ha vært der, fjernet.

SKREMMENDE: Det er nå langt på vei fritt fram å spre nynazistisk propaganda i Norge. Hvis du ikke tenker at det er skremmende: Forestill deg et øyeblikk at du er jødisk, skriver innsenderne. Foto fra DNMs torgmøte i Fredrikstad i 2018: Ørn Borgen / NTB Scanpix
SKREMMENDE: Det er nå langt på vei fritt fram å spre nynazistisk propaganda i Norge. Hvis du ikke tenker at det er skremmende: Forestill deg et øyeblikk at du er jødisk, skriver innsenderne. Foto fra DNMs torgmøte i Fredrikstad i 2018: Ørn Borgen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I mai 2018 anmeldte vi Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) for grovt rasistiske og antisemittiske ytringer på deres nettside og i deres politiske plattform. Det antisemittiske fiendebildet av onde jøder som manipulerer verden, er en sentral del av budskapet.

DNM lover blant annet at kampen mot jøder skal «trappes opp og intensiveres med alle tilgjengelige midler, den dagen vi har makten». Blant omfattende antisemittisk propaganda og hyllester av Hitler, herunder en kampanje med temaet «Make Hitler great again», er dette budskapet skremmende. Hvis du ikke tenker at det er skremmende: Forestill deg et øyeblikk at du er jødisk.

Vi anmeldte også DNMs ønske å opprette et statlig institutt som effektivt kan bedømme folks «rasemessige tilhørighet», for å kunne sende «rasefremmede mennesker» ut av landet. Som vi skrev i anmeldelsen, kan det være liten tvil om at dette strider med kjernen i FNs rasediskrimineringskonvensjon (ICERD), spesielt forbudet mot spredning av rasistisk propaganda, en konvensjon Norge har sluttet seg til og forpliktet seg på.

I september 2019 ble anmeldelsen vår av DNM likevel henlagt som «intet straffbart forhold». Henleggelsen fant sted bare noen uker etter et terrorangrep gjennomført av en terrorist og drapsmann som vi vet var påvirket av nynazistisk propaganda, og som hadde søkt om opptak i DNM. Dermed ble det klargjort at spredning av den typen rasistisk propaganda som Philip Manshaus var motivert av, ikke vil bli straffeforfulgt i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer