DEBATT

Gjenåpningen av Norge

Nysmitten kan øke kraftig

Nå er det valgsesong med populistiske tiltak for å lette på «smittepresset» for folk flest, og det kan gå galt dersom gjenåpning av samfunnet ikke gjennomføres med større alvor og påpasselighet.

Inntil nå har vi hatt en pandemi gående i vel ett år og nye resultater kommer etter hvert med tanke på hvor lenge vaksinen beskytter - trolig i åtte måneder til nå, men tallene er fremdeles usikre, skriver artikkelforfatteren. Foto: Ishara S. Kodikara/AFP
Inntil nå har vi hatt en pandemi gående i vel ett år og nye resultater kommer etter hvert med tanke på hvor lenge vaksinen beskytter - trolig i åtte måneder til nå, men tallene er fremdeles usikre, skriver artikkelforfatteren. Foto: Ishara S. Kodikara/AFP Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Helsemyndighetene er stadig under press om å åpne samfunnet for befolkning generelt sett. Det gjelder reiseliv, arbeidsliv, industri og andre sterke økonomiske sektorer.

Nå er det også valgsesong med populistiske tiltak for å lette på «smittepresset» for folk flest, og det kan gå galt dersom gjenåpning av samfunnet ikke gjennomføres med større alvor og påpasselighet. Skribent Adler SAndersen etterspør dokumentasjon med hensyn til «vaksinesertifikat» og beskyttende effekt av vaksiner, samt smittetall.

Jeg skrev blant annet følgende i Dagbladet 29. juni: «Sertifikatet forteller om vaksiner som vi ikke helt vet den beskyttende effekten av siden de er laget for den første globale virustypen. For eksempel vet vi ikke hvor lenge immuniteten varer- måneder eller år, hvilke virusvarianter den virker mot, om immunsvekkede personer har beskyttelse av vaksinen og om vaksinasjon med samtidig spredning i samfunnet kan selektere for nye, verre varianter.

Det indiske Deltaviruset som nå dominerer i Storbritannia og er i stor fart inn i Norge medfører økt smitte, kan være farligere, gir andre symptomer og sykdom hos barn og unge, og smitteførende tilstand kan vare lenger. Under norske forhold kan dette føre til svikt i karantene og isolasjon».

IKKE OVER: Coronapandemien er ikke over ennå, sier direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg. Reporter: Frode Andresen. Video: Edward Stenlund Vis mer

Vaksinen beskytter de fleste i dag mot covid-19 sykdom og innleggelse på sykehus. Jeg har tatt vaksinen og anbefaler vaksiner som er i bruk i Norge i dag. Men sertifikatet forteller bare at du er vaksinert. Det foreligger ingen sikker dokumentasjon på at fullvaksinerte, symptomløse personer ikke kan spre smitte.

Inntil nå har vi hatt en pandemi gående i vel ett år og nye resultater kommer etter hvert med tanke på hvor lenge vaksinen beskytter - trolig i åtte måneder til nå, men tallene er fremdeles usikre. Det diskuteres om gjennomgått infeksjon gir lavere immunitet enn vaksinen, derfor anbefales vaksinasjon selv om man har gjennomgått infeksjon.

Her ligger det mye usikkerhet ennå. Nye vaksiner mot varianter er underveis og det diskuteres revaksinering, særlig av personer med nedsatt immunforsvar, men også andre. I et utbrudd i Israel nylig hadde 165 av 564 smittede blitt fullvaksinert.

«Variants of concern» (virusvariantene, VOC) som vi har i dag har økt evne til å overføre smitte sammenliknet med den første utgaven som smittet verden og medfører som regel økt risiko for sykehusinnleggelse og død. Det kan også være varierte effekter av vaksinene.

Deltaviruset produserer stor virusmengde hos pasientene, noe som delvis forklarer den økte smittsomheten i og utenfor bofellesskap. VOC -variantene kan ha høyere utskillelse av virus og over lengre perioder, og binder seg lettere til vev skriver WHO.

Lambda-varianten, opprinnelig fra Peru i desember 2020, er nå på full fart inn i verden. Den skal være mer smittsom enn de andre variantene og hevdes å være «resistent» mot vaksiner, dvs. manglende beskyttende effekt av dagens vaksiner.

WHO skriver 29 juni 2021 at: «Virusvariantenes utvikling er forventet, dess mer virus som sirkulerer, dess flere muligheter til å utvikle nye varianter. Å redusere spredning via vel etablerte og effektive infeksjonskontroll tiltak er helt nødvendig. Det vises til COVID-19 Strategic Preparedness and Response Plan for infeksjonskontroll.

WHO anbefaler fortsatt bruk av munnbind og avstand, forsterke overvåkning og smitteverntiltak og presiserer at også fullvaksinerte personer og personer med gjennomgått infeksjon bør fortsatt bruke munnbind på grunn av stor smittefare rundt bekymringsfulle varianter som Deltaviruset.

I fjor var det 11 nysmittede 29. juni – og kurven holdt seg mellom 0 og 30 hele juli 2020. Da kom det en relativt rask stigning med importsmitte utover høst og vinter til de riktig store tall (1155 nye) 16 mars i år. I går, 29 juni, er antall nysmittet 255. Vi kommer for sakte nedover til et platå på 1200–1300 smittede per uke til tross for varmen i været.

Jeg er redd nysmitten med farlige varianter som vaksinasjon ikke gir beskyttelse imot – som den nye Lambda-varianten – kan øke dersom det fortsatt er fri ferdsel, frie aktiviteter og manglende beskyttelse i form av avstand og munnbind. Da er utgangspunktet verre enn i fjor.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer