Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nytt fiendebilde?

Enkelte har hevdet at terroranslagene mot USA 11. september er et sivilisasjonssammenstøt. Det er like feil som det er farlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Berlinmuren falt 9. november 1989, fikk drømmen om et samlet Europa sin renessanse. En naturlig følge av kommunismens sammenbrudd var at fiendebildet som hadde definert NATOs sikkerhetspolitiske doktriner helt siden alliansen ble etablert 40 år tidligere, forsvant.

Etter den kalde krigen var forskere så vel som politikere og det militære på søken etter en ny forståelse av hva den nye sikkerhetspolitiske realitet betydde. Begynnelsen av 90-tallet var preget av lykkerus over Vestens seier i den kalde krigen, og enkelte framholdt at dette var det liberale demokratis endelige seier og at vi i så måte hadde nådd «historiens slutt». Men på tross av fremtidsoptimisme var det mange som prøvde å beskrive den nye sikkerhetspolitiske situasjon. Flere syn konkurrerte om å komme på dagsordenen, og om å bli dagsorden. Med dette startet også jakten på et nytt fiendebilde.

Nytt bilde

I en særdeles omdiskutert artikkel fra 1993 skrevet av amerikaneren Samuel Huntington ble det tegnet et nytt fiendebilde samt skissen av en ny sikkerhetspolitisk orden.

I artikkelen «The Clash of Civilizations» tok han til orde for at fremtidens konflikter ikke ville være mellom nasjoner eller ideologier, men mellom sivilisasjoner. Religion ble fremhevet som den viktigste forskjellen mellom - og følgelig basisen for - de ulike sivilisasjonene. Huntington advarte blant annet mot at Vesten kunne komme i konflikt med den muslimske verden på grunn av religion. I seg selv er ikke religionskriger noe nytt, men Huntingtons advarsel mot muslimer ble raskt god latin blant sikkerhetspolitiske hauker. Artikkelen burde vært ufarlig, men den kan ha bidratt til å legge grunnlaget for et nytt fiendebilde og dermed blitt en selvoppfyllende profeti.

Farlig

Enkelte har hevdet at terroranslagene mot USA 11. september er et sivilisasjonssammenstøt. Det er like feil som det er farlig. Hvis dette blir oppfattet som en krig mellom den vestlige og den muslimske verden, er vi i ferd med å skape et fiendebilde som vil kunne avle mer vold. Dette vil være å gå inn i diskusjonen på terroristenes egne premisser. Alle som har hørt bin Laden og andre ekstremisters uttalelser om jihad, ser at terroristene ønsker å definere dette som en krig mellom religioner - og gjennom det få tilslutning «fra muslimer» til sine grufulle handlinger «mot Vesten».

Terroranslagene mot World Trade Center er ikke en muslimsk krig mot Vesten, men angrep gjennomført av velorganiserte ekstreme terrorister. Disse terroristenes fortolkning av Koranen og den islamske tro er trolig like forkvaklet som Ku Klux Klans tolkning av Bibelen. Med andre ord - det er ekstremismen som må bekjempes, ikke religioner eller sivilisasjoner.

Virkemidler

Kampen mot terror må bekjempes med mange virkemidler, men for at kampen skal vinnes, må vi vite hvem og hva fienden er. For det første må al-Qaida og bin Ladens terrorister nedkjempes. Her har militære virkemidler vist seg helt nødvendig. For det andre må andre ekstreme grupper og fundamentalister gjøres ute av stand til å gjennomføre lignende grufulle handlinger.

Men vi må også bekjempe det som gir terrorismen grobunn. Vi må, med samme intensitet og presisjon som angrepene har vært rettet mot terrorister, iverksette tiltak for å hindre at terrorismen får blomstre. Vi må innse at fattigdom, undertrykkelse og sosial urettferdighet er fiender som må bekjempes. Derfor må vi sette menneskerettigheter, rettferdig fordeling og økonomisk gjenoppbygging i høysetet. Dette innebærer aktiv deltakelse fra FN, økonomisk bistand og politisk engasjement fra det internasjonale samfunn. Kort sagt: Vi skal være knallharde i kampen mot terrorister, men like utrettelig skal vår kamp mot terrorismens grobunn være.

Enkelte har sagt at de ikke vil sove trygt før bin Laden og hans nettverk er ufarliggjort. Men vi bør heller ikke hvile før terrorismens grobunn er vekke. Det betyr blant annet å nedkjempe fattigdom og sosial urettferdighet. Det fiendebildet må vi ikke glemme.

Hele Norges coronakart